Virserums Station

Stationshuset och godsmagasinet i Virserum blev tillsammans med järnvägen Hultsfred-Virserum förklarat som byggnadsminne 2005. De båda byggnaderna är från 1911 när smalspårsjärnvägen Växjö-Klavreström-Åseda förlängdes till Virserum och bytte namn till Växjö-Virserums Järnväg.

Järnvägen blev ett lyft för Virserum, som nu fick bra möjligheter att ”exportera” sina produkter från främst möbelindustrin. Godsmagasinet byggdes ut på 1930-talet och blev därmed det största på hela smalspårsjärnvägen Växjö-Västervik.

 Stationshuset ser i stort sett ut, som det gjorde, när det byggdes. På bottenvåningen finns expedition, resgodsutlämning, väntsal och två mindre rum, varav det ena var avsett som andra klass väntsal. Under de första dryga tio åren fanns både andra och tredje klass väntsal. Den stora nuvarande väntsalen är den f.d. tredjeklassväntsalen. På övervåningen finns stationsföreståndarens lägenhet.


Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår