Möbelindustrimuseum

Virserum hade så sent som på 40-talet ett fyrtiotal möbelindustrier. Virserums möbelindustrimuseum är ett levande industrimuseum Museet är en kopia av en möbelfabrik på 1920-talet. Den äldsta maskinen är från 1895 och flera maskiner är tillverkade lokalt, av Hjortöströms Mekaniska Verkstad.

Kraftkälla är det enorma vattenhjulet, axelledningar och transmissoner i taket förmedlar kraften vidare till maskinerna. Museet ger också en inblick i hur bildhuggare, tapetserare och bonare arbetade. Där finns också de olika hantverksyrkenas handverktyg.

Hela övervåningen är en stor utställning av Virserumstillverkade möbler i tidstypiska miljöer. Intill ligger Gillmans smedja och en minnesutställning över Demanders verktygsfabrik. Det fungerande sågverket hämtar kraften från en tändkulemotor tillverkad vid Målilla mekaniska verkstad. I sågverket finns också en träullshyvel.

Besök hemsida

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår