Hemsida

Virserum hade så sent som på 40-talet ett fyrtiotal möbelindustrier. Virserums möbelindustrimuseum är ett levande industrimuseum Museet är en kopia av en möbelfabrik på 1920-talet. Den äldsta maskinen är från 1895 och flera maskiner är tillverkade lokalt, av Hjortöströms Mekaniska Verkstad.

Kraftkälla är det enorma vattenhjulet, axelledningar och transmissoner i taket förmedlar kraften vidare till maskinerna. Museet ger också en inblick i hur bildhuggare, tapetserare och bonare arbetade. Där finns också de olika hantverksyrkenas handverktyg.

Hela övervåningen är en stor utställning av Virserumstillverkade möbler i tidstypiska miljöer. Intill ligger Gillmans smedja och en minnesutställning över Demanders verktygsfabrik. Det fungerande sågverket hämtar kraften från en tändkulemotor tillverkad vid Målilla mekaniska verkstad. I sågverket finns också en träullshyvel.

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår