2021-03-25

En skola i rörelse

All forskning är enig, barn och ungdomar rör sig för lite och blir alltmer stillasittande. Det senaste året har också fritidsaktiviteter och föreningsliv pausats ibland. Allt detta tillsammans gör att skolorna spelar en väldigt betydelsefull roll i att barn och ungdomar rör sig.

-Vi spelar en oerhört viktig roll då vi når alla, det känns verkligen kul och meningsfullt att jobba med detta, jag brinner verkligen för att få barn och ungdomar i rörelse, säger Carin Närklin Andersson som är utbildad rörelsecoach och jobbar på Prolympia i Virserum.

Det råder inget tvivel om att skolan i Virserum gör ett bra jobb med att få barn och ungdomar att röra sig, speciellt då man har inriktning idrott och ha¨lsa.
-Vi är en skola i rörelse med en stark tilltro till att barn och unga mår bra av att röra på sig vilket också stödjs av forskning. Genom vår profil ”idrott och hälsa” tränas man i ledarskap, ansvar, engagemang, målmedvetenhet, samarbetsförmåga och social kompetens tillsammans med färdigheterna inom olika idrotter. Goda studieresultat och ha¨lsa ha¨nger samman, ”när jag mår bra lär jag mig och när jag lär mig mår jag bra”, förklarar rektorn Tina Bågenhammar.

 
MOTORIKLÅDA

Skolan startade 2010 och har sedan dess vuxit till det dubbla antalet och har idag cirka 300 elever. Som elev har alla extra idrott på schemat, hur mycket beror på åldern. Från år 6 får också eleverna möjlighet att välja en specialidrott. Skolan erbjuder olika idrotter beroende på elevernas önskemål, säsong, utbud och vilka föreningar det finns aktuella samarbeten med. Det finns även möjlighet att välja en ”egen” specialidrott. Utöver idrottslärare har även skolan en utbildad rörelsecoach.
–Jag blev klar för ungefär 1,5 år sedan, det är en bred utbildning som utgår från Linnéuniversitetet, även Riksidrottsförbundet och RF SISU Småland är inblandade, det handlar i grund och botten om att öka den fysiska aktiviteten i skolan.
–Den riktar sig mot barn från förskoleklass upp till årskurs 6, mycket handlar om rörelseförstående, varför man ska röra på sig, förklarar Carin.
Hon berättar att det blivit lekförråd ute fyllda med material som inspirerar till rörelse, en aktivitetsbana finns vid skogen, i nära anslutning till skolan.
–I klassrummen har vi också motoriklådor, där det kan finnas balanskuddar, massagekuddar och mycket annat.

NYANSTÄLLD

Nyligen anställdes också en utomhuspedagog, Åsa Rydén, för att än mer utveckla konceptet och arbeta med utomhuspedagogiken och stimulera elevernas rörelseglädje.
-Det känns jättekul att få vara en del av en skola där rörelse är i fokus, att exempelvis ordna meningsfulla raster med rörelse i grunden.
Som en viktig del i skolan arbetar man även med ”skogen och naturen som klassrum”.
-Vi har en fantastisk tillgång till en ”skolskog”, vi har en framtagen plan för arbetet med friluftsliv, eleverna får möjlighet att prova på olika aktiviteter utifrån närmiljöns förutsättningar, berättar Tina Bågenhammar.
Tina poängterar också att skolans elevhälsoteam är en grundbult i ”hälsoarbetet” på skolan. -Vi stöttar elever som inte är motiverade, livskunskap, hur kan de själva påverka innehållet. Många är stillasittande och en del kan nästan vara rädda när det kommer till att röra sig, måste försöka tänka på ett annat sätt, att röra på sig är roligt, förklarar kuratorn Karin Månsson.
Även personalen föregår med gott exempel.
-Vi har friskvårsinspiratörer som initierar till diverse friskvårdsaktivitet i personalgruppen och det brukar verkligen uppskattas, avslutar rektor Tina Bågenhammar

På bilden: Åsa Rydén, Tim Karlman, Ebba Berg, Karin Månsson, Tina Bågenhammar, Malva Österberg

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår