2021-02-18
Håll till godo
I år är det 25 år sedan som det startades en studiecirkel i Virserum i Studieförbundet Vuxenskolans regi. Deltagarna ville laga mat efter gamla recept
Var och en som var ned bidrog med egna rätter och recept från släktingar och vänner i trakten. Det lagades mycket mat, bakades, gjordes ost och ostkaka, sammanlagt blev kokboken på 95 sidor. Idén till ”Virserums Kokbok” kom från Tommy Svanström som när han planerade Virserums Musikdagar ville ha lokal mat på festivalen. I cirkeln deltog Marianne Karlsson, Gudrun Gustafsson, Elisabeth Löfkvist, Maj Wirbrant, Egnes Johansson, Herta Larsson, Marianne Ärleskog, Birgitta Jonsson och Margareta Petersson. Gudrun och Elisabeth sammanställde materialet till en bok. Här kommer 4 recept från boken, så håll till godo.
TILL KAFFET
Lovisa Grens chokladkakor (från1920-talet)
650 g vetemjöl
6 tsk kakao
1 msk vaniljsocker
425 g socker
425 g smör
2 ägg
hackad mandel
pärlsocker
Blanda alla ingredienser på bakbordet. Låt degen vila över natten. Kavla ut degen tunt och tag ut kakor med mått. Pensla kakorna med äggvita och strö på hackad mandel och pärlsocker
TILL FRUKOST
Russlimpa (1 st, ca 20 skivor)
3 ½ dl vetemjöl
3 dl grahamsmjöl
1 tsk bikarbonat
1 ½ dl russin
¾ dl socker
3 dl filmjölk
¾ dl sirap
Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt filmjölk och sirap. Arbeta ihop massan och lägg i smord och bröad form. Grädda i 200 grader cirka 45 min.
TILL MIDDAG
Gretas köttbullar
500 g färs
¾ dl ströbröd
1 dl vatten
½ dl grädde
2 kokta potatisar
1 stor gul lök
2 ägg
½ msk salt
1 krm vitpeppar
1 krm socker
Lägg ströbrödet i en skål med vatten och grädde. Riv lök och potatis fint. Blanda samtliga ingredienser. Rulla köttbullarna och lägg dem på en oljad tallrik. Stek bullarna i het stekpanna med brynt smör. Börja skaka omedelbart, så att bullarna inte får en chans att lägga sig till ro. Stek dem cirka 5 minuter.
”FÅNGAT I VIRSERUMS VATTEN”
Karins festgädda
1-1 ½ kg gädda
1 lök
2 morötter
2 msk smör
½ tsk salt
½ krm vitpeppar
3 dl vispgrädde
½ -1 tsk torkad eller färsk dragon
Filéa gäddan och tag bort så många ben som möjligt. Tärna lök och morötter och fräs blandningen i smör. Lök och morötter ska kännas mjuka men inte ta färg. Lägg morötter och lök i botten på en smord ugnssäker form. Lägg gäddfiléerna ovanpå grönsaksblandningen och fördela salt och vitpeppar över den. Lägg några smörklickar på fisken. Grädda formen i 200 grader i cirka en kvart. Vispa grädden och smaksätt med salt och peppar och söndersmulad dragon. Bred den ovanpå fisken och grädda ytterligare tio minuter. Servera med nykokt potatis