2020-12-21

Fläckiga kläder

Vad gör du med kläder som har fläckar? Vi kan ju absolut inte använda dem och oftast åker nog dessa i soporna för att man inte ens vill skänka bort dem. Just fläckiga kläder är nu i december i fokus på Virserums Konsthall och kommer så vara även under nästa år.

Årets säsong har nyligen slutat på konsthallen men redan nu är Carolina Jonsson och övrig personal i planeringen för 2021.
-Sedan en tid tillbaka samlar vi in fläckiga kläder som ska vara en del av utställningen LYSSNA som ska visas här hösten 2021.
Just LYSSNA heter ett projekt som startade tidigare i år. Det är ett samarbete mellan konsthallen Färgfabriken i Stockholm, Skellefteå Konsthall och så Virserums Konsthall. Ett projekt där ungdomar, forskare och konstnärer tillsammans utforskar och skildrar erfarenheter och känslor i relation till klimat och platser.
-Det är med 6 stycken, 16-19 år, härifrån trakten, det är så himla roligt att jobba med ungdomar, de har så mycket kunskap och är så medvetna om olika saker, exempelvis om klimatförändringar, när jag växte upp förstod man så lite, men dagens ungdomar har koll.

KONSTNÄR FRÅN HULTSFRED

I ungdomsåren är kläder väldigt viktigt och ganska tidigt i projektet kom man in på just detta.
-Exempelvis hade de koll på hur klädkedjor jobbar med hållbarhet och så vidare, när jag var ung handlade jag på second hand men det handlade mer om identitet inte för att jag hade jättebra koll på miljö och hållbarhet.
Så småningom hamnade man just på fläckiga kläder, att det är något man slänger, inte skänker bort och det är ju inte klimatvänligt.  Till projektet och utställningen nästa år är också en konstnär involverad, Sofia Sundberg från Öland, men som har en koppling till Hultsfreds kommun.
-Jag är född och uppvuxen i Hultsfred, min mamma Eva var konstnär och jobbade som bildlärare i Hultsfred under många år, berättar Sofia.
När hon skulle börja gymnasiet flyttade hon från kommunen och började en bildlinje i Nässjö, därefter har det blivit många olika utbildningar inom just ”skapande”, exempelvis Nordiska konstskolan i norra Finland, därefter 3 år i Helsingfors på Konsthögskolan, 1 år i Berlin innan hon tog magisterexamen i Malmö 2003.
-Jag är ganska bred när det gäller vilket material jag jobbar i, men jag vill gärna ha en dialog som i projektet nu i Virserum, en plats och ett sammanhang, här är det ju i och för sig mer ett ämne, men verkligen ett aktuellt ämne.

SPARA FLÄCKAR

Kläderna som kommer in kommer malas ned och återanvändas som material för skulpturer av Sofia.
- Just nu känns det som en svår utmaning för jag inte vet exakt vad det ska bli, men snart vet jag, det kommer i alla fall ha koppling till skogen, den är närvarande på landsbygden och i samtalen med ungdomarna så hade de jättebra koll på skogen, tankar om att det är en sorts fristad och som egna rum kom fram.
Sofia förklarar också att allt inte kommer malas ned, hon vill spara en del fläckar.
-Jag använder en del metaforer, små orter på landsbygden benämns ofta som vita fläckar, både i dokument, nyhetssändningar och i andra sammanhang. Små orter på landsbygden är också lite osynliga, ungefär som blinda fläcken. Det som också är intressant är att när vi pratar om klimatpåverkan så tror jag att det är landsbygden och mindre orter som är lösningen till en positiv framtid, det gäller bara att få fler att förstå det, avslutar Sofia.
Så om du har fläckiga kläder som du inte vet vad du ska göra av, ta en sväng förbi Virserums Konsthall och lämna in dem, så blir de del av en spännande utställning 2021.

 

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår