2018-06-20
Sveriges största telemuseum
Tekniska museet har lagt ner sin del och nu står Telemuseet i Virserum kvar som en välbevarad skatt. Kommunikation med telefon är troligen en av de vanligaste sätten för människan att kommunicera än idag, så museet har verkligen en stor uppgift att fylla. Här kan du följa tidens gång från telegrafen till den moderna mobiltelefonin.
Telemuseet i Virserum startades 2001 av Anders Joelsson och drivs idag av Bolaget Hembygdsförening. Lokalen är på 650 m2 och fylld med en mängd telefoner, växlar och tillbehör som vi aldrig har sett men ofta också känner igen. En förändring och modernisering av museet är i planeringsstadiet, men det finns mycket att titta på även i dess nuvarande form.
– Det är märkligt att tekniska museet har lagt ner sin verksamhet, menar Calle Gladh en av entusiasterna. Telefoni är ju säkert top 10 bland mänsklig kommunikation.
Även Staffan Lindström är med och visar runt i museet.
– Vi är stolta över vad vi fått att förvalta, säger Staffan. Här finns också mycket som inte har med telefoni att göra och så småningom kommer vi att mer renodla utställningen mot telefoni.
FRÅN BÖRJAN
Från telegraf till telefoni i slutet av 1800-talet då Alexander Graham Bell fick patentet, vilket inte var helt givet. (se faktaruta) Här finns några av de första telefonerna att beskåda och sedan en tidsresa framåt som visar den enorma utveckling som telefonin har genomgått på lite drygt 100år.
– Jag tycker att ett större intresse för telefonins historia borde finnas, säger Calle, telefonin har ju gått genom decennier av tidsepoker.
Historien fortsätter och museet ser gärna att få in nya telefoner som numera snabbt går ur tiden.
– Nu gäller det att hänga med om vi ska kunna få en heltäckande bild av hur utvecklingen gått vidare, menar Calle.
Föreningen är medlemmar i Sveriges telefonsamlarförening där man också får hjälp med historiken.
UNIK VÄXEL
I samlingarna finns det enda bevarade exemplaret i världen av en speciell automatväxel.
– Modell 35 är ett unikt exemplar som vi har i våra samlingar, berättar Calle.
Här finns också en NMT basstation som det finns tankar på att köra igång.
– Vi har två pensionerade ”televerkare” som kan tekniken och som gärna hjälper oss att få igång den, det ska bli spännande, menar Calle.
SOMMARÖPPET
I sommar håller museet öppet från midsommar till v.32 med hjälp av gymnasieungdomar. Under resten av året är det möjligt att boka visning.
– Nytt för i år är att vi har en gemensam entré tillsammans med möbelindustrimuseet som också finns på området, förklarar Staffan.
När man går runt och tittar på alla olika telefoner väcks många härliga minnen till liv, och bara det gör att museet är verkligen värt ett besök.

Staffan & Calle
Foto: Örjan Karlsson