2025-11-27
Virserums Kokbok
Hösten 1996 startades en studiecirkel i Virserum, deltagarna ville laga mat efter gamla recept. Virserums kokbok har 95 sidor, över 130 recept, spännande texter om gamla mått, konservering, julfirande, enbärsdricka, och mycket annat. Snart 30 år efter att boken kom ut så finns det många recept som håller allra högsta klass, vi bjuder här på fyra recept.
Från förordet i boken
”Var och en har bidragit med egna rätter och recept från släktingar och vänner i trakten. Vi har mest varit intresserade av den traditionella smålandsmaten både den man åt i vardagslag och kalasmaten. Idèn till ”Virserums Kokbok” kommer från cellisten Tommy Svanström som är uppvuxen i Virserum. När han planerade Virserums Musikdagar ville han också ha lokal mat under festivalen. Med i studiecirkeln var Elisabeth Löfkvist, Marianne Karlsson, Gudrun Gustafsson, Maj Wirbrant, Egnes Johansson, Herta Larsson, Marianne Ärleskog, Birgitta Jonsson och Margareta Pettersson. Fotografen Claes Moodysson kom varje gång och fotograferade maten vi lagade. Gudrun Gustafsson och Elisabeth Löfqvist sammanställde till sist materialet till en bok. Vi hoppas att vår bok väcker många minnen av mat och gamla traditioner i vår hembygd och att många, även yngre, prövar våra recept på gammaldags mat”
JULKARAMELLER
3 dl grädde
6 dl socker
2 msk smör
4 tsk kakaopulver
1 ½ dl ströbröd
1 hg finhackad mandel
Blanda alla ingredienserna i en kastrull och låt koka under omrörning i cirka en halvtimme.
Bred ut smeten på en oljad plåt och skär karamellerna i fyrkantiga bitar innan de selnat helt
JULGLÖGG
5 dl svartvinbärsjuice
5 dl äppeljuice
1 dl vatten
½ dl russin
1 bit ingefära
5 kryddnejlikor
1 kanelstång
Blanda ingredienserna i en kastrull. Låt blandningen sjuda cirka en halvtimme
Servera glöggen rykande het med russin och mandel
RÖDBETSSALLAD
5 medelstora rödbetor
2 äpplen
1 liten burk majonnäs (150 gram)
Låt rödbetorna rinna av väl
Skär rödbetor och äpplen i strimlor och blanda med majonnäsen
Klar att servera
JULBRÖD (2 st)
125 g margarin
1-2 kuvert med saffran
3 dl mjölk
1 ägg
1 ½ dl strösocker
½ tsk salt
50 g färsk jäst
12 dl vetemjöl
FYLLNING
100 g margarin
1 dl socker
50 g mald eller finhackad mandel
GARNERING
ägg (till pensling)
mandel
pärlsocker
GÖR SÅ HÄR
Smula jästen i en degbunke, tillsätt mjölk och saffran och värm till 37 grader.
Häll degvätskan över den smulade jästen och lös den. Tillsätt socker, salt, ägg och det mesta av vetemjölet.
Arbeta degen smidig. Strö lite mjöl över degen och låt den jäsa i en halvtimme.
Blanda till fyllningen och rör den pösig.
Arbeta degen smidig och dela den i två delar. Dela sedan varje del i tre delar. Rulla ut två av delarna till 60 cm långa längder. Sno dem om varandra och låt dom bilda en krans som läggs på en smord plåt.
Rulla den tredje delen till en slät bulle. Platta till den och lägg den inuti kransen.
Låt jäsa under duk cirka en halvtimme på varm plats. Pensla hela kakan med ägg.
Tryck ned fyllningen i mittbullen på sex till åtta ställen
Strö flagad eller hackad mandel och pärlsocker över brödet
Grädda i 200-225 grader cirka en kvart.