2024-06-27

HISTORIA BLIR FILM

Många är vi som hört talas om historian om Knallakorset utanför Virserum, om mordet och dess historia, snart är det dags för premiär för filmen om Knallakorset.

I slutet av oktober 2023 spelades den in runt om Virserum, det blir en kort film på runt 15 minuter. Just nu finslipas det sista på filmen och efter sommaren ska den vara klar. Den kommer visas på lokala biografer  och Kalmar läns museum. Förhoppningen är att även  SVT ska visa filmen. Det finns många aspekter på historian och mycket som är oklart. År 1667 hittas pigan Lucia Hemmingsdotter skjuten till döds i byn Hässlid utanför Virserum. Misstankarna riktade mot bondsonen Jon Israelsson. Enligt en sägen kom en vandrande knalle (gårdfarihandlare) till Björkmossa utanför Virserum år 1667. En bonde lovade att ro knallen över sjön Hjorten till Ånhult. På vägen ner mot sjön slog bonden ihjäl knallen och begravde honom i ett röse. Han ångrade senare sin gärning och reste ett kors på platsen, det så kallade Knallakorset som finns i Björkmossa utanför Virserum.
Vi ser med spänning fram emot filmpremiären som sker efter sommaren.

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår