2024-05-22

Ner för Dackestupet på cykel

Efter ett fantastiskt arbete av Hjortens CC är Dackestupet i Virserum verkligen en året runt anläggning, härnäst väntar en deltävling i Götalands Downhill Series 7-8juni.

-Man kan väl jämföra det med att det är som störtlopp fast på cykel, säger Börje Dellemyr som är med i arrangörsstaben.
Downhill är en genre inom mountainbike där man så snabbt som möjligt ta sig ner för berg och branta backar, det krävs helt klart lite skin på näsan för att våga sig på denna tuffa och utmanande cykling.
Föreningen räknar med cirka 130 deltagare från hela södra Sverige.
-På fredagen är det fri träning, och så är tävlingen på lördagen, men i och med att det är nationaldagen innan så kommer säkert många övernatta här flera dagar.
Starten är längst upp i Dackestupet där det även är servering.
-Sedan ska man ta sig ända ned, åket tar cirka 1,30 minut, varje deltagare gör två åk och sedan räknas det bästa.
Vi hälsar på när föreningens åkare i downhill tränar i Dackestupet.
- Det är kanske inte riktigt normalt att köra detta, men det blir ett riktigt adrenalinpåslag, det går fort och är extremt jobbigt, det är verkligen att utmana sig själv, säger Johan Jacobsson innan han tar liften upp för att bege sig ut i Dackestupet i full fart på cykel.
Börje däremot kör inte downhill, men han är en av de ideella krafterna som gjort Dackestupet till en året runt anläggning, just nu spenderar han mycket med att klippa då allt det gröna växer fort.
-Jag är för gammal för downhill, men jag cyklar jättemycket, det är en fantastisk anläggning vi har här i Virserum för alla sorters cykling.

CYKLING FÖR ALLA

Det finns stigcykling, olika leder med olika svårighetsgrader, den enklaste ”Lilla Dacke”, 800 meter, grusad och lättcyklad stig där du har möjlighet att känna på stigcykling. Uppe vid toppen finns också ett teknikområde som består av bland annat drop, broar och balansbräda. Det finns också hinder i olika svårighetsgrader. Det finns också cykelturer, så kallade gravelcykling, där man cyklar mestadels på grusvägar, graderade i olika svårighetsgrader beroende på om du bara vill ta en njutartur eller vill ha en riktig utmaning. Exempelvis Skärvetenturen på 20 kilometer eller Vrånganästuren på 45 kilometer. Sedan har vi då också nedfartslederna i Dackestupet där tävlingen 7-8 juni kommer avgöras.
-Alla är välkomna att komma kolla, det är häftigt att se när de åker ner på cykel för Dackestupet, avslutar Börje Dellemyr.

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår