2024-05-22

Jubileum för hembygdsbok

I år är det dags för Virserums hembygdsboks tionde årgång. Traditionsenligt har bokpremiären alltid varit förlagd till järnvägsstationen i Virserum onsdagen före midsommaraftonen. Det gäller givetvis även för årets bok, så onsdag 19 juni 2024 17.00 kan du köpa boken i stationshuset i Virserum.

NÅGRA RADER FRÅN REDAKTÖR STIG-ÅKE PETERSSON
Det finns många Virserumsbor som efter avslutad skolgång i hemorten fått jobb i Stockholm. Men även i huvudstaden har man fortsatt ha kontakt både med hemorten och med gamla skolkamrater. Och så småningom föddes tanken på ett mer organiserat umgänge (svenskarna är ju föreningsmänniskor, sägs det). Och så bildades Virserums Gille i Stockholm år 1994.

Tanken med Gillet var att träffas under trevliga former och prata om gamla Virserumsminnen. Och snart kunde man konstatera att det under årens lopp har hänt oerhört mycket både i samhället och byarna runtomkring. På så sätt började funderingarna på att också försöka dokumentera Virserums kommun. Och 2015 kunde Gillet, i samarbete med Virserums hembygdsförening, presentera den första hembygdsboken.

Den första hembygdsboken innehöll – precis som kommande årgångar – ett blandat innehåll. Här presenterades exempelvis Elsa Gustafsson och kvinnorevolten 1919, Virserums fotografiska värld, brudpolskan från Kråketorp och sparbankens historia samt flera andra artiklar med anknytning till Virserum. Varje årgång har innehållit omkring 15 olika artiklar. 

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår