2024-05-22

Fantastisk utsikt i 80 år

Man snirklar mig in genom stugbyn i utkanten av Virserum. En gång var här en ren semesteranläggning men idag är det mesta privatägt och det många husen har fått en rejäl ansiktslyftning de senaste 10-15 åren. Allra längst upp i området ligger Ekebergskyrkans sommarhem Klippan sedan 80 år tillbaka. En fantastisk plats där en nysatsning har ägt rum i samband med 80 års jubileet.

Platsen var en gåva till dåvarande Virserums missionsförsamling på 1940-talet och beslut togs om att bygga ett sommarviste för församlingens verksamhet.
–Invigningen av sommarhemmet var 1944, berättar Sture Bergh som är ordförande i Ekebergskyrkan och drivande i satsningen vid Klippan.
Tyvärr finns inte mycket historik kring startåren men att platsen har haft betydelse för många genom åren står ändå klart.
–Under 1970- och -80talet hade vi en betydande verksamhet här, förklarar Sture, då var det fullt i stugorna av sommargäster som sökte aktiviteter på semestern. Under de åren hade vi ett stadigt gäng som hette Team Klippan. Det var flera samlingar varje vecka och här fanns minigolfbanor och andra aktiviteter för både unga och äldre.

SATSNING 

Inför åttionde året kom tankarna på att renovera och bli en mötesplats att räkna med.
–Vi tog ett beslut om att byta fönster, berättar Sture, men det ledde till att vi nu har rustat hela huset med ny panel och ett helt nytt kök.
När vi är på besök återstår några saker men invigningshelgen ligger nära och då ska allt vara på plats.
–Kvar är lite slutfinish och en handikappramp som ska installeras, förklarar Sture, vi är nära nu och sedan är det programkvällar hela sommaren där alla är välkomna. Håll utkik efter vårt program som kommer att delas ut och som också kommer att finnas på vår hemsida.
–Under sommaren kommer vi också att få hjälp av kommunens feriearbetare i juli, och vi har också anställt Helena Gunnarsson som sommarpastor under juli och en bit in i augusti.
Det kommer att anordnas Sommarkul för barn tre dagar i juli, Cafékvällar och morgonreflektion under hela juli och halva augusti.
–Hela sommaren flyttar vår verksamhet ut till Klippan, förklarar Sture.

FIRANDE

Självklart kommer det att bli en minnenas afton där Klippan 80 år firas.
–En festkväll i både minnenas och framtidens tecken blir den 29:e juni, berättar Sture, rubriken blir kort och gott ”Festkväll – vi firar Klippan 80 år! Den som vill vara med då behöver anmäla sig senast 24 juni.
Sedan kommer hela jubileumssommaren att bjuda på flera olika programpunkter.
–Här kommer att bli både grillkvällar och gudstjänster, säger Sture, och mycket sång och musik såklart.
Invigningshelgen som är redan nu den 1:a juni blir en sångkväll men Michael Jeff Johnson, som också deltar i gudstjänsten dagen efter.
–Vår förhoppning är att det här jubileumsåret blir en liten nystart för hela vår verksamhet i framtiden, avsluter Sture. 

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår