2024-05-22

Ny bok med lokal historia

David Möller är bosatt i Bankeryd, men när han var barn bodde han i de gamla husartorpen Liemåla och Långemåla mellan Virserum och Järnforsen. Han har levande minnen från sin barndom och i sin bok ger han många dråpliga skildringar av människor och händelser berättade ur barnets perspektiv.

Boken berättar om barnens förvånansvärt fria liv i skog och mark, om föräldrarna, släkten, grannarna och skolan och om tron på Gud som en grundtrygghet under allt. Som vuxen har David intresserat sig för husarerna och andra människor som sedan 1600-talet haft sitt hem i husartorpet Långemåla. Deras namn finns med i ett Appendix i boken. David älskar att forska i gamla arkiv i sökandet efter uppgifter om människorna som tidigare bott i de två husartorpen där han själv bott under sin barndom och där föräldrarna drev jordbruket.

Själv arbetade David som jordbruksarbetare på sin Morfars gård i Gårdveda innan han började sin tjänst som värnpliktig på Arlanda. I Stockholm träffade David sin blivande fru Margaretha som studerade på KTH. Tillsammans åkte de som missionsarbetare till Kongo 1968. Vid hemkomsten 1979 kom David och Margaretha att arbeta vid Viebäcks folkhögskola där de också bodde. David arbetade som lantbrukare, med ansvar för Viebäcks första får och hästar, och som vaktmästare på folkhögskolan till pensioneringen 2008. David älskar att berätta och den här boken innehåller många dråpliga minnen från barndomen. Numer är 80-åriga David bosatt med frun i Bankeryd, men i Långemåla tillbringar han fortfarande en hel del tid.  

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår