2024-05-22

Kyrkans historia

Virserums första kyrka härstammar från 1300-talet. Den revs 1879 då den inte ansågs ha något större antikvariskt värde. Församlingens befolkning hade ökat kraftigt under 1800-talet och den ursprungliga kyrkan var för trång, dåligt underhållen och de små fönster som fanns gjorde den mörk. När kyrkan revs såldes överblivet trämaterial till Virserums missionskyrka, som använde det för att uppföra församlingen första missionskyrkan på Storgatan.

Den nya kyrkan ritades av stadsbyggnadsmästaren i Oskarshamn C G Löfquist. Han hade tänkt sig en tegelkyrka men Kungl. Byggnadsstyrelsen, som skulle godkänna ritningarna, uppfördes kyrkan av gråsten och utvändigt slätputsad. Kyrkan fick tidens sedvanliga nygotiska utformning med höga spetsbågiga fönster samt portaler, och listverk. Även interiören kom av präglas av nygotiken. I koret uppfördes ett fristående altarbord med ett enkelt kors av trä. Bakom altaret fanns tre korföster. Kyrkan försågs med en goticerad predikstol med spetsbågar och förgyllda lister.

De äldre inventarierna sparades i samband med rivningen av den gamla kyrkan och har successivt återinsatts i den nya kyrkan. I samband med en omfattande restaurering 1936-37 ersattes altarets träkors av den gamla altaruppsatsen från 1700-talet. Samtidigt satt man igen de tre fönstren i koret då solljuset under soliga dagar blev bländande för präst och församling. Kyrkbänkarna fick också nya gavlar. Däremot fick man inte tillstånd att byta ut predikstolen mot den äldre predikstolen från 1600-talet. Det skulle dröja till restaureringen 1969-70 innan den kom tillbaka i kyrkorummet.

Vykortet på bilden är från början av 1900-talet och visar kyrkorummet innan restaureringen 1936-37. Dagens kyrkointeriör ger ett betydligt ljusare och mjukare intryck.

Stig-Åke Petersson är född och uppvuxen i Virserum men bor i Stockholm. Han har under lång tid intresserat sig för Virserums historia och utveckling och publicerat flera skrifter i ämnet. 

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår