2024-04-24

Postens verksamhet i Virserum

Det svenska postväsendet grundades 1636. På den tiden var det framför allt behovet av att snabbt (nåja) få ut information från regering och myndigheter till de lokala statliga tjänstemännen om nya regler och bestämmelser. Till en början fanns det ett fåtal postkontor men successivt ökade dessa.

Den största förändringen kom 1874 då ett stort antal lantpoststationer inrättades. Virserum var en av de orter som då fick en egen poststation. Postmängden kom successivt att öka, framför allt beroende på den ökande industrialiseringen. Härigenom fanns det förutsättningar att förändra poststationen till postexpedition. Samtidigt började posten delas ut till hushållen i samhället. Tidigare hade Virserumsborna fått hämta sin post på poststationen. Den senaste större förändringen genomfördes 2001 då postexpeditionen ersattes av ”post i butik”. Skulle man skicka eller hämta paket fick man gå till ICA.

Från början fanns det bara postservice i Virserum. I samband med Smalspårets tillkomst inrättades s.k. förenade poststationer. SJ:s personal fick även i uppgift att ansvara för postens verksamhet. När SJ på 1960-talet började dra in på personalen avbemannades även stationerna i Triabo, Mosstorp och Hultarp. Då försvann även postens verksamhet i dessa orter och ersattes av lantbrevbäring.

I Virserum har det funnits flera olika byggnader där postens verksamhet varit inrymd. Från början huserade posten i Frälsegården på Södra Järnvägsgatan, några år fanns den på järnvägsstationen och senare på Storgatan 20-22. Men den mest välkända är nog byggnaden på Storgatan 29. Där residerade poststationsföreståndaren Per August Nilsson mellan åren 1896-1911. Byggnaden flyttades 1962-63 till Skansen där den fortfarande finns kvar.

Stig-Åke Petersson är född och uppvuxen i Virserum men bor i Stockholm. Han har under lång tid intresserat sig för Virserums historia och utveckling och publicerat flera skrifter i ämnet. 

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår