2024-03-19

En företagsam affärskvinna

Under 1900-talets första decennier var det många kvinnor som valde att starta eget. Här hittar vi olika manufakturaffärer som drevs av bl. a. Emma Rylander, Systrarna Svanholm och Ella Petersson. Systrarna Gustafsson startade eget kafé och Doris Nilsson övertog Engströms bokhandel.

Men den som var den första ”affärskvinnan” var Anna Hellkvist. Hon härstammade från Skirö men hade flyttat till Virserum 1882. Då fick hon anställning i Per Axel Ahlbergs affär (han som var en av initiativtagarna till Virserums sparbank). Affären låg på Storgatan där senare Konsums affär byggdes 1939.

När Ahlberg avlidit 1890 såldes affärens lager på auktion. Anna köpte då en del utrustning (bl.a. en våg) för att själv kunna starta en handelsbod. Till en början hyrde hon lokaler i den närliggande Lagerqvistska fastigheten på Storgatan 26. Affären var tydligen lönsam för 1895 köper hon en fastighet på Storgatan 18. Kostnaden uppgick till 4.000 kr. En betydande summa som finansierades genom ett lån med hennes far som borgenär.

Säkerligen var det en vågad satsning av den unga damen att starta en handelsbod och senare också att bygga en egen fastighet. Men affärerna gick bra. Här fanns matvaror av alla sorter. Smör och ägg köptes av byarnas bönder. Hon köpte även kött, fläsk och ost från lokala leverantörer. Lovisa Gren levererade polkagrisar och sockerankor och fru Svanström sålde knäck för ett öre styck. I affären såldes också hattar, porslin och dynamit.

Affären upphörde omkring 1919 då första världskriget gjorde det svårt för handelsverksamheten.

Tyvärr finns det ingen bild bevarade från Hellkvists affär men på bilden ser man Storgatan i början förra seklet, ungefär där Hellkvist första affär var belägen.

Stig-Åke Petersson är född och uppvuxen i Virserum men bor i Stockholm. Han har under lång tid intresserat sig för Virserums historia och utveckling och publicerat flera skrifter i ämnet. 

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår