2024-02-07

Välbekant hus med historia

I korsningen Storgatan/Kyrkogatan i Virserum ligger ett välbekant hus som har inhyst ett flertal affärer. Det uppfördes 1912 av Victor Habbe. Han var född i Virserum men efter slutad skolgång kom han att bedriva olika affärsrörelser i bl.a. Timmernabben, Kalmar, Stockholm och Mariannelund innan han 1890 återvände till Virserum.

Här startade en kortvaru- och bosättningsaffär på Kyrkogatan 7 vars sortiment successivt förändrades med olika järntillbehör. Lokalerna blev med tiden för små och därför lät han uppföra en större fastighet vid Kyrkogatan 1. Förutom Habbes affär fanns utrymme för flera affärer i bottenvåningen och två våningar med bostäder.

Victor Habbe sålde 1917 såväl affärsrörelsen som själva fastigheten till Mildrik Petersson. Denne hade redan 1907 startat en spannmålsaffär, men i och med köpet av Habbes affär satsade han på en renodlad järnhandel. Han behöll denna till 1923, därefter finns flera andra ägare noterade. Från 1935 hette ägaren Åke Petersson och han var son till Mildrik Petersson. Det var nu som affären fick namnet Nya Järnboden. När sedan Alrik Fransson 1944 övertog affären behöll han det namnet. 

Men fastigheten har inrymt många andra välkända affärer. Med ingång från Storgatan fanns Hillerborns konfektionsaffär, som hade öppnats 1922. Sedan ägaren Gustav Hillerborn avlidit 1952 övertogs affären av Valborg och Sten Gustavsson som ändrade firmanamnet till All-Kläder. Efter ytterligare några ägarbyten stängdes affären för gott 1982.

Det har under åren funnits många andra välkända affärer i fastigheten: Systrarna Hellqvists modeaffär, Ekelunds Radio-TV, Kalmar läns och Wennbergs blomsterhandel för att nämna några. Affärer som minner om den tid då handeln blomstrade och nästan allt kunde köpas på hemmaplan.

Stig-Åke Petersson är född och uppvuxen i Virserum men bor i Stockholm. Han har under lång tid intresserat sig för Virserums historia och utveckling och publicerat flera skrifter i ämnet. 

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår