2023-12-19

Butik i butiken

Det har snart gått 15 år sedan Fredrick Andersson öppnade upp Byggvab, då handlade det mest om vatten och avlopp. Sedan dess har det hänt mycket och utbudet breddats rejält, i april 2022 öppnades Bosses Blommor hos Byggvab och nu tas nästa steg med en ”butik i butiken” med kaminer, fönster och solceller. - Vi har mycket folk inne hos oss och det kanske är lite av räddningen att ha flera ben att stå på, det känns nu som vi har det mesta, säger Fredrick.

Den som står bakom den senaste ”butik i butiken” hos Byggvab är Benny Landberg. Han flyttade från Malmö till Virserum för drygt ett år sedan och tog med sig företaget BLB Landberg Bygg.
– Vi har haft en stuga här sedan 1999. Barn och barnbarn bor också här så det var en stor anledning till att vi flyttade hit permanent, berättar Benny.
Redan 1994 startade han byggföretag och har gjort det mesta inom branschen.

BYGGA I UKRAINA
När vi träffar Benny och Fredrick berättar de också om ett spännande projekt de arbetar med. Tillsammans med kompanjonen Rodika Klinge startade Benny nyligen företaget Rehome Sweden AB som ska bidra till återuppbyggnaden av Ukraina.
- Det handlar om lätta, enkla modulhus, bra, billiga och så ska det gå snabbt. Vi är ingen välgörenhetsorganisation, men väldigt nära, att få fler företag i samverkan, exempelvis att ta fram en billig kamin, fönster som går snabbt och enkelt att montera, vi har träffat husföretag i Vimmerby om själva  är det fler företag som vill bidra är det bara och höra av sig.

HJÄLPA TILL
Benny berättar att det tar tid, det finns inte om hur företag ska kunna hjälpa till för återuppbyggnad av Ukraina.
-Men vi har haft stor hjälp av Business Sweden, för detta Handelskammaren som kanske fler känner igen. Vi har också även jättebra kontakt med en Ukrainsk byggherre vilket är viktigt.
Innan sommaren var han också nere i Ukraina.
-Vi var i ett läger där cirka 1500 ensamkommande barn befann sig och såg hu de byggt upp som modulhus, vi träffade också högt uppsatta i den Ukrainska regeringen, men det man minns mest är som öppna kyrkogårdar med kistor som väntade på att begravas. Jag är snart pensionär, men att få göra ytterligare ett projekt där man på något sätt kan hjälpa till känns bra, avslutar Benny Landberg.

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår