2023-11-21

Dackespelet

Sommaren 1961 var det stor premiär i Virserums hembygdspark på krönikespelet om Nils Dacke och striden mot Gustav Vasa. Handlingen utspelades på näset mellan sjöarna Hjorten och Virserumssjön och den avgörande striden mellan Dackes friskaror och kungens knektar.

Det var konstnären Gösta Lindell-Kjell från Stenberga som var författare till Dacke-spelet och Rune Axelsson från Malmö stadsteater bistod med regin. Men alla skådespelare var Virserumsbor. Dräkterna hade man bl.a. fått låna från Skansens klädkammare men en hel del tillverkades lokalt. Och skoleleverna under slöjdlärare Birger Magnussons ledning tillverkade vapen och annan rekvisita.

Dacke-spelet gavs två gånger och drygt 2000 personer per föreställning hade köpt biljetter. Föreställningen fick stor uppmärksamhet Även Sveriges Radio sände i oktober ett inslag om Dacke-Spelet i programmet ”Kontakt med Thalia-amatörer som spelar teater”. Det var Eric Bojs i Kalmar som stod för inslaget som innehöll ett avsnitt ur själva föreställningen. Lyssnarna fick höra scenen då Munken (Gösta Lindell-Kjell) försökte sticka den dolk, som han haft dold under kåpan, i Dackes rygg.

Succén upprepades även 1962. Sedan dröjde det till 2007 och 2008 innan en omarbetad version framfördes i Virserum. Den nya versionen tog även upp det sociala livet i Småland under Dacke-fejdens tid. Gösta Lindell-Kjell föddes 1892 i Stockholm. Efter en skiftande yrkesbana – bl.a. som sjöman på danska och norska båtar på världshaven – kom han 1936 till Stenberga. Han hade då redan studerat konst sedan slutet av 1920-talet och haft flera utställningar över hela Sverige. Under 1944 visade han sin konst för första gången i Virserums sockenstuga. Och året därpå fick han anställning som teckningslärare vid Virserums realskola.

Stig-Åke Petersson är född och uppvuxen i Virserum men bor i Stockholm. Han har under lång tid intresserat sig för Virserums historia och utveckling och publicerat flera skrifter i ämnet. 

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår