2018-10-26
Bygger jordkällare
Jordkällare fanns det gott om förr i tiden, nu hör det verkligen inte till vanligheterna att använda jordkällare, men Lignarium Snickeri håller just nu på att anlägga en i skogen utanför Virserum.
-Vi är hjärtligt tacksamma för att det faktiskt finns människor som är villiga, galna nog att uppehålla och förvalta sina byggnader och då även jordkällare som är en viktig del av vårt bebyggelsearv, säger Johan Sandin.
Att anlägga en jordkällare kallades förr ett ”domedagsverk”, det var svårt och ett tungt arbete.
-I vårt nuvarande projekt hade vi en förfallen jordkällare att utgå ifrån. Efter det att den förfallna överdelen avlägsnats gjorde vi en utgrävning, cirka 6m3 med jord skottades ut.
En jordkällare är som namnet säger en källare i jorden, ett externt kylskåp. Jorden svalkar och kyler på sommaren och håller temperaturen på vintern. Byggnadssätten för jordkällare har varit många.
-En variant som är vanlig är just ett större hål i en backe som har klätts med stenar invändigt. Detta murande med stenar utan bruk kallas kallmurning och är vanligt i alla våra stengärsgårdar. I just detta fall plockades murarna som började luta inåt samt ingången till jordkällaren ned och kallmurades om.
Sten på sten staplas så att det bildas en mur som ser bra ut och är stabil. Detta är ett inte helt enkelt hantverk utan kräver sin kunskap.
-Efter ett par timmars slitande med stora stenar som alla skall in på sina ställen får man vad man kan kalla ett stenöga, ett öga för stenen och var de skall passa. Alla som har skådat en stengrund eller en stenmur kan förstå att detta inte är det lättaste av arbeten.
Vanligt var även att man efter att stenen var lagd tätade med lera i springor och hål, detta för att stoppa drag och ohyra.
-Vi håller just nu på att täta murarna med lerbruk.
HÅRT ARBETE
När muren är byggd återfyller man utanför denna.
-Ett slitgöra som inte ger en arbetsför pensionsålder vid 70. Ovanför denna stenkonstruktion bygger vi sedan en träkonstruktion som tak.
I vissa fall kunde den bestå av ett åstak täckt med handkluvna enestörar med flera lager näver ovanpå. Ovanpå nävret kunde man sedan återskapa sin jordkulle. Allternativen var olika former av dubbla tak, innertak och yttertak med tex halm som isolering.
-En stolpverkskonstruktion i 150x180 har fått utgöra syll och åsar. Dessa kommer sedan läggas på näver och tätas med lera mot stenen för att sedan få ett lager jord uppskottat mot sig.
-Taket blir ett dubbeltak med halmisolering för att sedan få tvåkupigt handslaget begagnat tegel som ytskickt. En dubbelingång, luftsluss, skall skydda mot kallras.
Förutom detta spännande uppdrag så har Lignarium fullt upp.
-Bland annat blir det en bastuvagn på hjul i form av en cirkusvagn, smalspåret behöver hjälp, ladugårdar behöver rätas upp, så vi har verkligen mycket på gång, avslutar Johan Sandin.