2022-10-26
Möbelindustrins uppkomst
Även om Virserums samhälle har dominerats av en stor mängd möbelindustrier var det faktiskt i byarna runtomkring som vi först hittar möbeltillverkning. Från mitten av 1800-talet började bönderna att använda sig av den rikliga tillgången på trä, framför allt ek. Tillverkningen skedde hantverksmässigt utan tillgång till maskiner och kunde därför ske i vilken bondstuga som helst.
Att tillverkningen var av stor betydelse för bygden framgår av de redogörelser som återfinns i landshövdingarnas s. k. femårsberättelser. I berättelsen för åren 1871-1875 skriver landshövdingen om den begynnande möbeltillverkningen i Virserumsområdet: På flera ställen tillverkas bord, stolar, sängar, soffor, byråer och andra möbler, som utbjudas till salu polerade eller målade.
De första möbeltillverkarna synes ha funnits i Tönshult men även i Rödmossa fanns det flera små verkstäder. Till en början var tillverkningen helt manuell men successivt började man även använda sig av fotogenmotorer.
En av de äldsta fabrikerna i Rödmossa, med några anställda, drevs av Karl Emil Karlsson. Enligt en annons 1893 hade verksamheten där etablerats 1885. Förutom ägaren arbetade här bl.a. August Erland Gunnar (svåger till Karlsson). Man tillverkade både matbord och linneskåp till svensk Hemslöjd i Stockholm.
Johan Alfred Jonsson startade ca1890 en möbelfabrik som kom att kallas Rödmossa Möbelfabrik. Som mest hade fabriken tio anställda. Här tillverkades en hel del stilmöbler som salufördes under namnet ”Gripsholmsmöbler”. Den verksamheten upphörde 1934.
Stig-Åke Petersson är född och uppvuxen i Virserum men bor i Stockholm. Han har under lång tid intresserat sig för Virserums historia och utveckling och publicerat flera skrifter i ämnet. Under hösten kommer han skriva korta historier om Virserum med omnejd.