2022-09-01

Historia med Stig-Åke

Stig-Åke Petersson är född och uppvuxen i Virserum men bor i Stockholm. Han har under lång tid intresserat sig för Virserums historia och utveckling och publicerat flera skrifter i ämnet. Under hösten kommer han skriva korta historier om Virserum med omnejd.

Ett (nästan) bortglömt smultronställe

Mitt smultronställe besöktes tidigare av många Virserumsbor men numera är det inte så många som gör ett besök. Under många århundranden var det kyrkan som ägde marken men den arrenderades ut 1937 innan den så småningom såldes till arrendatorn, Virserums hembygdsförening, som hade bildats 1928. De första åren var verksamheten blygsam men det ändrades i mitten av 1930-talet då en nyinflyttad folkskollärare vid namn Einar Johansson engagerade sig. Han tog sig senare efternamnet Bresäter och kom att få stor betydelse inte bara för hembygdsföreningen utan för hela kommunen, bland annat som mångårig ordförande i kommunalfullmäktige.

Tanken med att anlägga hembygdsparken var att slå vakt om den bygdekultur som var på väg att försvinna. Även om det inte står så i några minnesord om tillkomsten kan man förmoda att det var friluftsmuseet Skansen i Stockholm som hade inspirerat. Redan 1911 hade en första byggnad från Virserum hamnat på Skansen.

När man skulle välja platsen för hembygdsparken föll valet ganska lätt på tomten bredvid Södra skolan. Här fanns redan Tildas stuga som hade flyttats dit 1896 av Tilda Gustafva Karlsdotter. När hon avled var det kommunens fattigvårdsstyrelse som fick ta över stugan och man skänkte den då till hembygdsföreningen. I beslutet konstateras att stugan och gamla husgeråd hade ett visst kulturhistoriskt värde. Och visst har stugan även idag ett kulturhistoriskt värde.

Under årens lopp har sedan en mängd andra stugor och byggnader hamnat i hembygdsparken. En del välkända, andra lite mer anonyma. Men sammantaget beskriver de bygdens utveckling från en bondebygd till en blygsam start på industriepoken. Det är den utvecklingen som gör hembygdsparken till ett spännande utflyktsmål.

Stig-Åke Petersson

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår