2023-12-19

Torget förr i världen

Ett gammalt vykort från något av de första åren på 1900-talet visar hur Torget i Virserum såg ut ”förr i världen”. En del är sig likt men annat har förändrats. Kyrkan invigdes 1881 och exteriören är sig lik än idag.

Huset till vänster är Sockenstugan, som hade uppförts 1858. Den ersatte då en äldre byggnad som var liten och i dåligt skick. Vid den här tiden var skolväsendet en kyrklig angelägenhet och 1842 hade en ny folkskolestadga införts som ställde större krav på fasta lokaler. Dessförinnan förekom ambulerande skolundervisning i byarna. Men med de nya kraven på fasta skollokaler behövde men en bättre Sockenstuga. Här inrymdes, förutom skolsal, även kommunala expeditioner, bostäder åt kantorn och barnmorskan.  Senare fick även Virserums sparbank sin första lokal i Sockenstugan.

På andra sidan torget fanns ett hus som hade uppförts under senare delen av 1800-tlet. Det kallades för ”Isaks vid kyrkan” och beboddes av Isak med sin Lill-Kari (som hon brukade kallas). Om söndagarna tittade de kvinnliga kyrkobesökarna in till Lill-Kari för att byta huvudkläde och ta på sig silkesschaletten innan de gick in och satte sig på kvinnfolkssidan i kyrkan.

Isak förtjänade till sitt uppehälle bl a med att göra riskvastar och Karin sopade skolgolven med dessa så dammet yrde. Hon var nämligen skolstäderska.

När Lill-Kari blev änka såldes stugan till bokbindare Efraim Johansson. Han blev 1903 föreståndare för den första telefonstationen i Virserum, som då inrymdes i huset vi ser på vykortet. Men redan 1905 uppfördes det hus som fortfarande finns kvar. Det byggdes helt enkelt runt omkring Isaks stuga. Och i den nybyggda fastigheten kom flera välkända affärer att inrymmas, bl a Emil Peterssons Cigarr-, Pappers & Kemikalieaffär och Bröderna Norrmans järnhandel.

Tomten framför Irak och Lil-Karis stuga är fortfarande obebyggd. Där uppfördes 1927 Svenska Handelsbankens bankhus, numera nedlagt.

Stig-Åke Petersson är född och uppvuxen i Virserum men bor i Stockholm. Han har under lång tid intresserat sig för Virserums historia och utveckling och publicerat flera skrifter i ämnet. 

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår