Historia

När den första marknaden i Virserum ägde rum är inte dokumenterat men precis som på många andra orter är ursprunget säkert medeltida. Då var det endast städerna som fick bedriva handel men staten kunde ge tillstånd till årliga marknader. Marknadsbesöken blev då enda möjligheten att köpa sådant som man inte kunde producera själv. Men denna situation ändrades i mitten av 1800-talet då lanthandlarna tillkom i många byar. Men marknaderna blev också ett folknöje och en plats där man kunde ta del av det de senaste nyheterna.

Ett viktigt inslag i marknaderna var den försäljning av kreatur som ägde rum. Så var det också i Virserum där lantbrukarna födde upp stutar att tämja och sälja som färdiga köroxar. Länge ordnas två marknader i Virserum. Kreatursmarknaden ägde rum i september. Men i augusti ordnades vad som kallades frimarknad då försäljning av allehanda varor försåldes. I början av 1900-talet var marknadsplatsen förlagd till Ekeflovägen/Målillavägen. Men i takt med att antalet besökare ständigt ökade flyttades marknadsområdet på 1940-talet till det nuvarande området vid smalspårsjärnvägen.

Marknaden besöks varje år av tiotusentals besökare och räknas som en av de största i Sverige.

Texten är skriven av Stig-Åke Pettersson

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår