• Annons:
  • Annons:
  • Annons:
  • Annons:

2021-04-22

Ska gå 40 mil

Du kanske såg henne på bild i förra numret av nya Tidningen som den nya utomhuspedagogen på Prolympia i Virserum. Nu planerar Åsa Rydén för en liten promenad i maj på cirka 40 mil.

–Efter något års uppehåll så är jag en av dem som är med och organiserar så att Coast2Coast Sweden är tillbaka, det hölls första gången 2013 och startades av Jonas Hållén och Jörgen Johansson. Nu hörde Michael Sanell av sig förra året och frågade om jag ville vara med och fixa det 2021.
Starten sker i Kalmar 9 maj och efter cirka 40 mils vandring når man Varberg den 23 maj. Nästan alla som är med har med sig tält eller en hängmatta att sova i, men det finns ofta något vandrarhem eller ett pensionat i närheten av vandringsleden för den som inte vill tälta.
–Vi har en bra samverkan med olika markägare, det är helt kostnadsfritt att vara med, just nu är vi 12 stycken som ska gå hela sträckan, men man kan också välja att gå vissa delar och till det har 18 anmält sig, om man är intresserad går det fortfarande att anmäla sig.

EN MIL OM DAGEN
Vandringen genomförs på väldigt blandat underlag, det blir en stor påfrestning på kroppen och givetvis på fötterna.
 –Man ska verkligen inte gå i nya vandringskängor, det är bra om man haft dem minst 6 månader och gått en hel del med dem. Jag själv går nu cirka en mil om dagen.
En annan sak att tänka på är packningen, att det ska vara så lätt som möjligt.
–När det gäller mat, blir det frystorkat och så har jag med mig ett stormkök, annars löser man mycket under vägen, det svåraste är vatten som också är tyngst. När man fjällvandrar kan man ta i en bäck, med det går inte här.
Även om vi nu varit inne på några mindre bra saker av vandringen så överväger det positiva med ”hästlängder”.
–Att vandra är bra för kroppen, men framförallt för huvudet. Det funkar ju inte att ladda mobilen hela tiden, man får en frihetskänsla av att vara bortkopplad.
Åsa berättar att deltagarna är allt mellan 20 och 80 år.
–Vi brukar starta ungefär samtidigt på morgonen, sedan går man i sin egen takt under dagen, på kvällen återsamlas man, det blir mycket roliga och gemensamma aktiviteter, exakt vad det blir vet jag inte, jag fyller 40 år den 10 maj, så de har hållit det hemligt för mig.
När vi pratar med Åsa om Coast2Coast hälsar nya Tidningen på utanför Stenberga där hon har ett så kallat ödehus sedan något år tillbaka.
–Jag är född i Stenberga och bodde där fram till jag var 8 år, sedan blev det bland annat Växjö och Ljungby, innan jag kom hit bodde jag uppe i Jämtland.
Åsa berättar att hon alltid varit äventyrlig av sig, hon har dykarcertifikat, har tagit jägarexamen, åkt skidor i norska fjällen ett antal gånger, kanotturer vid Höga kusten, massa fjällvandringar och mycket annat. Det var äventyrslusten som förde henne till Jämtland och Åre där hon gick utbildningen Outdoor and Adventure Management som gör henne till äventyrsguide och destinationsutvecklare.
–Det var också under utbildningen som jag första gången kom i kontakt med Jonas Hållén, en av grundarna av Coast2Coast, vi studenter var funktionärer vid evenemanget ”Ö till Ö”, simning och löpning i Stockholms Skärgård, där träffade jag Jonas. Jag fick sedan frågan om att öka kultur- och naturvärdena i Coast2Coast.

 

TROLLSTIGEN

Åsa berättar också om ett annat spännande uppdrag hon fick av Åre by- och turistförening.
–Att göra en sago- och vandringsled för barn och ungdomar, namnet blev Trollstigen. Utgångspunkten var i lokala sagor och sägner kring vättar, troll, jättar och annat. Att berätta och visa gamla historier på ett äventyrligt vis som även passar barn och unga.
Att Åsa fick förfrågan hänger också ihop med att hon är konstnär och haft utställningar i exempelvis Ånge och Östersund.
–Jag har alltid gillat att måla, jag gick en konstutbildning i Halmstad och det blir lite målande då och då.

 

VILL UT IGEN

Uppe i Jämtland jobbade hon också som lärare under 8 år i Valsjöbyn.
–Jag var ensam lärare på 100 %, det var 16 elever från förskoleklass till årskurs 6, hälften var samer, det var väldigt mycket uteaktiviteter och jag har specialiserat mig på uteliv och lärande, därför känns det jättebra att min nya arbetsplats, Prolympia jobbar mycket med detta.
Nu är alltså Åsa tillbaka där allt började och äventyret för henne fortsätter med det gamla huset där hon bor med två hästar, hunden Nikita och tre katter.
–Först hade jag tänkt skaffa ett sommarhus här bredvid, men de ville inte sälja, så pappa frågade om detta huset som jag drömt om tidigare. Ingen hade bott i det permanent på cirka 30 år så det finns en hel del att göra, men jag gillar nya utmaningar och lär mig efterhand.
Men snart blir det paus i ”husprojektet” och i stället vandring i cirka 40 mil.
–När man är framme i Varberg är man glad och hungrig, då vill man bara ha en dusch och en säng, men redan efter två dagar vill jag ut igen, så fantastiskt är det att vandra, avslutar Åsa Rydén.

MER INFORMATION OM COAST2COAST Sweden 2021 finns på Facebook och Instagram

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår