• Annons:
  • Annons:
  • Annons:
  • Annons:

2021-02-18

Gänget som gör snö

Efter förra årets gröna vinter är det många som sett fram emot en mer snörik vinter. Nu har ju de önskningarna verkligen slagit in, med en otroligt stark ideell insats och lite hjälp av moder natur är nu Dackestupet i åkbart skick. Här finns både längdskidåkning och utförsåkning för alla som gillar vintersport.

-Mycket jobb läggs ned under hela året men under snötillverkningsdygnen är det extra intensivt, berättar Niklas Petersson som tillsammans med Erik Karlsson och Joakim Gustavsson är de ansvariga för snötillverkningen.
Det tar normalt sett sju till tio dygn att producera snö till hela backen. Då går alla som har möjlighet att hjälpa till på ett särskilt snötillverkningsschema.
-Vi har då fördelat de olika passen för att täcka hela dygnet, och allt görs ju ideellt så att åka till jobbet efter ett av nattpassen kostar på, förklarar Niklas.
I år har ju vädret varit gynnsamt och produktionen har fungerat bra. Backen har varit öppen någon vecka och samtidigt som vårt besök läggs stupet för att också kunna öppna för åkning.

PENSIONÄRSLIGAN

När nyaTidningen besöker backen en kväll i början av februari är Lasse Ståhlgren och Peter Swierenga på plats. De säger sig vara nybörjare men har ändå varit med några år. Vanan att vara på plats verkar ändå sitta i.
–Jag kom med för några år sedan när jag passerade pensionsstrecket, säger Lasse med ett skratt. Vi är ju några pensionärer som hjälper till och jag ingår även i schemat för snötillverkningen.
Annars startades det upp ett gäng som har träffats en dag i veckan sedan förra våren.
–Det finns ju massor att göra här med underhåll även när det är barmark, menar Lasse. Att komma hemifrån någon gång i veckan är kanonbra, det är bara roligt.
-De gör ett fantastiskt jobb, säger Niklas, vi är enormt tacksamma för den hjälpen.
Under sommar och höst har fler grillplatser anlagts och en del extra fikabord och snickrats ihop för att kunna erbjuda ett funktionellt utflyktsmål.

FÖRHANDSBOKNING

Under rådande pandemi krävs det förhandsbokning för att få åka och det är viktigt att alla följer anläggningens restriktioner. Alla information finns på anläggningens facebook- och hemsida. Där kan vi bland annat läsa att det finns ett begränsat antal utrustningar att hyra men måste bokas senast kl. 12.00 dagen innan för att all utrustning ska hinna förberedas för utlämning. Det är däremot viktigt att hålla reda på att man har fått klart med skipass innan utrustning hyrs, för att säkerställa möjligheten att åka. Bokning av utrustning garanterar inte skipass och tvärtom.

FULLT ÖPPET
Under sportlovet är anläggningen öppen varje dag och som det ser ut nu blir det enastående förhållande för skidåkning. Som det ser ut nu kommer det inte vara möjligt att öppna upp värmestuga och cafeterian, som får hålla stängt tillsvidare. Men om alla håller stavlängds avstånd och följer de lokala rekommendationerna bör alla få en härlig skidupplevelse.
–När vi har öppet går det åt cirka 15 ideellt arbetande personer, det finns ett stort engagemang i föreningen som gör det möjligt. Nu hälsar vi alla skidsugna välkomna till vår härliga anläggning, avslutar Niklas Petersson.

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår