• Annons:
  • Annons:
  • Annons:
  • Annons:

2020-11-27

Med öga för detaljer

17-årige David Randver i Virserum är verkligen en kille med öga för detaljer som gör fantastiska figurer. Redan som femåring började han skapa dinosaurier i lera och genom åren har det blivit många figurer, främst dinosaurier och apor. I februari hade han sin första utställning, på Kulturhuset i Oskarshamn. -Det var också på gång utställning i Kalmar efter det, men så kom corona i mellan, men tanken är fler utställningar framöver, berättar pappa Pontus.

Att David är en skulptör av högsta klass understryks av att han via särskoleklassen på Rödsleskolan i Oskarshamn fick praoplats hos erkända keramikern Maria Pohl, i hennes ateljé.
-Hon pratat mycket om Davids talang och nu har han även gjort keramikskålar och andra saker, berättar mamma Camilla.
Intresset för att skapa i lera började tidigt för David.
-I början visade jag honom lite, men det var inte länge det behövdes någon hjälp, säger Camilla.
Intresset för dinosaurier är stort, han kan alla namn och all fakta, som när de levde och så vidare..
-Jurassic Park­filmerna är mina favoritfilmer men jag tycker också om Apornas planet, säger David.
-Informationen hittar han i böcker, i dokumentärer, på nätet, lite överallt, han skriver även berättelser och målar, han har även lärt sig mycket bra engelska av allt detta, fyller Camilla i.


NY BRÄNNUGN

Det är viktigt för David att skapa dem så autentiska som möjligt och i skala med varandra.
-De små är svårast att göra för det är mycket detaljer på dem, säger David.
-Han är väldigt noggrann och en figur kan ta en vecka innan han är nöjd. David kan också göra flera stycken figurer på rad som är helt identiska, direkt från minnet. När han skapar kan han släppa allt annat och ha fokus, berättar Camilla.
Genom åren har det gått åt en hel del lera genom åren och den kommer kilovis från Storbritannien. Pappa Pontus har genom sitt företag goda kontakter med Kina och det var genom dessa som det anlände en stor brännugn från Shanghai till Virserum för cirka två veckor sedan.
-Den kan nå upp till cirka 1600 grader, det betyder att Davids skapelser fåren bättre hållbarhet och kan bevaras, han kan också göra större och fler på samma gång, förklarar Pontus.
För Davids del händer det också något spännande nästa år.
-Då kommer det en ny Jurassic Park film, det ser jag verkligen fram i mot, avslutar, David Randver.

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår