• Annons:
  • Annons:
  • Annons:
  • Annons:

2020-08-31

Från Bösebo till Amazonas

Genom en högteknologisk innovation är det dags att sprida det globala affärssystemet Tracy Forestry över världen med Bösebo som bas. Med stor kompetens och erfarenhet från skogsindustrin och mångårig forskning har ett digitalt verktyg tagits fram för hela det skogliga flödet, från stubbe till färdig produkt. Nu står verksamheten på tröskeln till ett internationellt genombrott efter att förra hösten bli guldvinnare av Innovation Award på SkogsElmia.

Vi träffar Jonny Edvardsson som är VD på bolaget Tracy of Sweden AB på kontoret på Mejerigatan i Virserum och får lite bakgrund till hur allt började.
–I mitten av 1990-talet jobbade jag som inköpare på Bomans Fanérfabrik och det var egentligen där idén tog sin början, berättar Jonny.
Tillsammans med Haglöf som jobbar med olika mätverktyg för skoglig verksamhet togs en programvara fram för att kunna räkna fram volymer och kvalitéer i olika skogsområden.
–Det här intresserade mig mycket och möjligheten att analysera och få fram data kring var det växte olika kvalitéer blev en viktig drivkraft.
–Tack vare detta blev vi först ut med ett digitalt flöde för skogsindustrin, menar Jonny, mycket av den informationen som matades in fanns inte innan.
Ur detta mångåriga arbete har så Tracy of Sweden växt fram.

UNIK TEKNIK
Metoden bygger på trädigenkänning genom att det avverkade trädets och stubbens snittyta fotograferas och genom en unik algoritm kan en sekundsnabb matchning göras.
–Varje stock registreras vid avverkningstillfället genom ett foto på stockens/stockarnas snittyta och får en geoposition för sitt ursprung; avverkningsplats/stubbe, förklarar Jonny, informationen sänds för bearbetning och lagring i vår unika molntjänst som är utvecklad åt oss av IBM. Den molnlagrade enskilda stocken kan därefter återigenkännas genom hela processen från stubbe via transport, tull, sågverk till bräda och plank till konsumenters val för sina köp.

NY APP
Tracy man heter en färdigutvecklad app (android) för ursprungsmärkning och fullständig spårbarhet vid manuell avverkning.
–Vi har släppt en app för manuell avverkning som främst riktar sig till avverkning av utvalda stockar för exklusiva produkter, förklarar Jonny, men också mycket användbar i regnskogsområden där man vill stävja illegal avverkning. Långsiktig skötsel av hållbara biotoper är också en viktig kund för just den här appen. Programvaran för iPhone (OS) är också på gång.

TESTKÖRNING
På något års sikt kommer också en programvara för maskinell avverkning.
–Det pågår just nu prototyptest av vår Tracy aut för skördare och om något år kommer vi att kunna knyta den till skördarens dator och lansera även den till kund, berättar Jonny. I pipeline ligger också programvaran för sågverk Tracy sawmill.
Hela världen står nu öppen för den här unika innovationen där det finns patent och en klar efterfrågan på marknaden.
–Här på norra halvklotet där skogsindustrin redan idag är i framkant handlar vår produkt mest om att kunna effektivisera ytterligare, förklarar Jonny, däremot i Afrika, Asien och Sydamerika där de har stora problem med illegal avverkning finns en stor potentiell marknad.
–En otroligt spännande resa som jag är en del av, nu får vi se vart det digitala spåret leder oss, avslutar Jonny.

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår