• Annons:
  • Annons:
  • Annons:
  • Annons:

2020-06-25

Cykla, gå eller bara njut

Med en utsikt som är svår att se sig mätt på, finns alla förutsättningar för en härlig upplevelse oavsett tänkt aktivitet. Barmarkssäsongen vid Dackestupet erbjuder ett antal mountainbikerundor och även möjligheten att ansluta till någon av de vandringsleder som går förbi här. Hjortens CC är drivande för att hålla cykellederna igång under säsongen.

Cykel har blivit en populär sport bland både vuxna och ungdomar sedan några år tillbaka. I Virserum finns föreningen Hjortens CC som jobbat hårt med att bygga upp en väl fungerande anläggning vid Dackestupet i Virserum. Tillsammans med Hjortens Alpina läggs många timmar för att allt skall fungera.
–Det är mycket ideellt arbete bakom, berättar Roberth Sundberg som är ordförande i föreningen Hjorten CC. Idag finns sex leder utmärkta som vi försöker hålla öppna.
Föreningen ordnar också olika träningstillfällen och när nya Tidningen är på besök är ungdomsträningen i full gång.
–Vi har totalt ett 20-tal ungdomar som kommer på våra torsdagsträningar, och det finns såklart plats för fler, säger Roberth.
Koncentrationen är på topp när de olika momenten genomförs i den anlagda teknikbanan som byggts här.
–Att ha kontroll på sin cykel är a och o när vi sedan ger oss ut i skogen på någon av våra leder.
Lederna finns i olika svårighetsgrader, så det är bara att välja efter sin egen förmåga. 

ÖPPNA LEDER
Alla som vill testa är välkomna till Dackestupet och prova, det är så att säga fritt fram att cykla på de utmärkta lederna. Skyltar finns uppsatta så det går att få en överblick över området och var lederna sträcker sig.
–Vi har inget särskilt kort eller så för att få åka här, men det finns möjlighet att ge en frivillig avgift via ett swishnummer som finns anslaget på informationstavlan, förklarar Roberth.
Här finns också möjlighet att ansluta till vandringslederna runt Virserumssjön och Hjortensjön, som ni kan läsa mer om på visithultsfred.se.
–Om man inte vill cykla finns ju möjligheten att utnyttja vår grillplats eller ta med sin fikakorg och slå sig ner och njuta av utsikten. Grinden kan vara stängd men det går bra att parkera och gå upp till anläggningen.
En hjälp att komma ut är Naturpasset som finns att köpa på ICA Krysset i Virserum.
–Med naturpasset är ett paket med en karta över orienteringskontroller. Kontrollerna kan besökas när som helst och du kan välja att gå, springa och ibland cykla till kontrollerna.

UTSIKTSPLATS
En ny utsiktsplats har gjorts iordning på taket till starthuset i kanten på backen.
–Vi kom på att utnyttja taket på starthuset till en bra plats med utsikt, berättar Roberth.
Förra året drevs ett friluftscafé uppe vid toppstugan, men i år är det lite osäkrare på grund av omständigheterna, men håll koll på dackestupet.se så kommer information där om det öppnar upp för servering.
–Jag har fått indikationer på att det blir någon form av caféverksamhet men ännu är inget klart, förklarar Roberth.

MÅNGA MÖJLIGHETER
Redan idag finns ju många alternativ för att aktivera sig vid Dackestupet men idéer finns för framtiden.
–Egentligen är vi i en uppstartsfas för att etablera anläggningen och utvecklas sakta men säkert, menar Roberth.
Långt där borta i framtiden finns drömmen om att bli en destination och området i sig har ju en enorm potential.
–Att bli en destination kräver enormt mycket och det är en bra bit kvar dit, men med målinriktat arbete och rätt stöttning är det fullt möjligt. Men vi får ta det efterhand, några ställplatser för husbilar kan vi ju lätt ordna. Sedan krävs ett större utbud och en ökad servicegrad för att komma vidare.
–Så arbete saknas inte, och med lite vilja och en rejäl påse pengar kan det lyckas, avslutar Roberth.

På gång

<<<augusti 2020>>>
272829303112
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31123456

Facebook

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår