• Annons:
  • Annons:
  • Annons:
  • Annons:

2020-02-13

Gör en fantastisk insats

Runt om i vårt avlånga land finns det organisationer, föreningar och människor som gör en fantastisk samhällsinsats genom att hjälpa och vara stöd åt andra. Virserums Rödakorskrets är en av föreningarna och arbetet som görs, helt ideellt, av personerna är ovärderligt. - Det ger så mycket tillbaka att hjälpa till, det är ett viktigt jobb vi gör, man mår också bättre själv av att göra något gott. Alla mänskliga möten man har är så roligt och man lär sig jättemycket, många har man lärt känna personligen och de har blivit vänner för livet, säger Gudrun Gustafsson som varit aktiv länge i ”Virserumskretsen”.

Redan 1921 startades Virserums Rödakorskrets.
-Vi börjar så smått fundera på vårt 100-årsjubileum, berättar Eva Elmgart som är ordförande.
Eva gick i pension 2013 från sitt jobb som gymnasielärare, ett yrke som hon har haft nytta av i verksamheten.
-Vi är flera före detta lärare som är med och genom åren är det många asylsökanden som vi haft ”svenskskola” med.
Hon understryker alla som är med i ”kretsen” gör det ideellt, Eva har exempelvis bakat 40 bullar till språkcaféet som är i full gång när nya Tidningen hälsar på.
-Man får en nära relation med många av besökarna och försöker hjälpa dem med olika grejer, ibland följer man också med på besök hos exempelvis en myndighet.

GLÄDJE OCH SORG

En annan pensionerad lärare som varit med sedan 2003 är Anita Ackmer.
-Vi har så roligt ihop i gruppen, men det är också spännande att möta alla asylsökanden, det blir både glädje och sorg.
Sedan något år tillbaka har man en lokal nere på ”Bolagsområdet”. Varje söndagseftermiddag har man välbesökta språkcaféer. Givetvis blir det fika, men det finns också sysselsättning för barnen, symaskiner och mycket annat, helt enkelt ett jättebra tillfälle att träna svenska. En av besökarna är Hocer Demired.
-Vi kom till Virserum från Turkiet i januari 2019 och det här paradiset för oss. Kvinnorna på Röda Korset har hjälpt oss jättemycket, de är så varmhjärtade och har betytt massor, säger Hocer på jättebra svenska trots den korta tiden här.
Förutom språkcaféerna har föreningen mycket annan verksamhet, exempelvis utbildning i barnolycksfall, hjärt- och lungräddning, modevisning, höstfest och advenstombola.
-Jag vill också slå ett slag för vår besöksverksamhet. Är man mycket ensam, vill ha besök, prata, kanske fika, då åker vi hem till dem och gör det, avslutar Gudrun Gustafsson och ger ytterligare ett exempel på att bry sig om medmänniskor på ett fantastiskt sätt.

På bilden: Gudrun & Inger är två av alla ideellt arbetande i Röda Korset

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår