• Annons:
  • Annons:
  • Annons:
  • Annons:

2019-04-25

Bingo i Triabo

I över 40 år har det ordnats medlemsbingo av Triabo Medborgarförening. Sedan 1967 är den gamla skolan i Triabo, utanför Virserum, föreningens fasta plats, som de äger och tar hand om. Trots att det är lite kylslaget denna onsdag i april, är det redan varmt och skönt inne i lokalen där vedkaminen är igång.

Allt är framplockat för bingokväll när vi anländer i god tid till att det börjar vid halvsjutiden och de första spelarna började droppa in redan vid fem.
–Det är många som kommer varje gång, berättar Ewa Nilsson som är v. ordf. i föreningen. Det är uppemot 40 personer som spelar bingo de här kvällarna. En del kommer långväga för en kväll i Triabo, och har åkt från Ålem.
Det är framförallt Ewa och Ingrid Svensson som står för kvällen, tillsammans med Agneta och Bo Bergman.
–Vi kör ju här varannan onsdag under säsong, förklarar Bo, den andra onsdagen har Rosenfors IK bingo i Målilla (Skeppet) dit också många åker.

SÄKRAD PLATS
Vinsterna för kvällen står uppradade på den lilla scenen, där också nummerdragningen äger rum.
–Ikväll blir det mycket påsksaker som vinster, men annars är det mest matvinster.
Placeringen i lokalen är också viktig för många av de återkommande besökarna.
–Många kommer ju tidigt för att bevaka sin plats, berättar Ewa, det är viktigt att hålla på traditionerna. Framförallt blir det ju ett tillfälle att träffas och umgås, en social träffpunkt för många. 

UNDERHÅLL
Idag har föreningen nästan 100 medlemmar, mycket tackvare bingon som drivs som ett medlemsbingo. Den gamla skolan är i bra skick och har underhållits efterhand. Under senare år har föreningen tagit hjälp av föreningslaget som hjälpt till att måla.
–Det är idag 23 bofasta i själva Triabo, berättar Bo, men genom föreningen och arbetet här vill vi försöka ordna olika aktiviteter över året. På något sätt blir det en väg att kämpa mot urbaniseringen.
Fler aktiviteter står också på agendan, allt från midsommarfirande, till julgröt.
–Vi ordnar också en höstauktion med mycket hantverk. Dessutom sköter vi badplatsen och träffpunkten vid smalspåret mitt i byn. Där blir det också att vi träffas och grillar sköna sommarkvällar.

ÖPPET HUS
I mitten av maj är den gamla skolan öppen för den som vill komma och hälsa på.
–Vi är med på Uppvidinge kommuns natur- och kulturrunda den 18:e maj, berättar Ingrid.
Den dagen blir det lite försäljning och servering av våfflor och hembakat.
–En del omkostnader har vi ju för huset och det som vi har åtagit oss att sköta. Men det genererar ändå en del varje år som vi skänker till olika ideella organisationer och föreningar, berättar Bo, bland annat har vi stöttat världens barn, kvinnojouren och barncancerfonden.

På bilden: Ingrid Svensson & Ewa Nilsson framför Triabo Skola

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår