• Annons:
  • Annons:
  • Annons:
  • Annons:

2019-03-22

Vävstuga jubilerar

I år är det 25 år sedan Virserums Vävstuga satte igång och nere i lokalen på ”Bolagsområdet” är det full aktivitet, härnäst väntar en yllebroderikurs den 6 april. -Det är Kalmar läns Hemslöjdsförening som är anordnare och det är förstås kul att de lägger kursen här hos oss, säger Gunvi Johansson.

Kursen är öppen för alla och man kommer lära sig brodera på ylle, olika stygn och material och skapa egna mönster med inspiration från det skånska yllebroderiet, föranmälan krävs. I lokalen som är på två våningar finns det sammanlagt 33 vävstolar, vilket gör Virserums Vävstuga till en av södra Sveriges största vävstugor.
-Vi har 22 medlemmar, varje måndagskväll samlas vi, planerar och så har vi hembakat till fika, det är nästan som en fritidsgård för vuxna. Alla medlemmar har också fri tillgång till lokalerna andra tider så det är ofta som det är någon här och väver, berättar Gunvi.
Med tanke på lokalens storlek och antal vävstolar så tar man gärna emot fler deltagare.
-Alla är välkomna, vi kan ta emot många, det krävs inga förkunskaper utan vi hjälps åt att visa, man kan komma en måndagskväll eller bara höra av sig till någon som är med här.

HAFT ÅRSMÖTE

Nyligen hade föreningen årsmöte och till ordförande valdes Elisabeth Löfkvist. Under mötet gick man också igenom man förutom måndagsträffarna hade för aktiviteter förra året.
-När det var olika evenemang på ”Bolagsområdet” hade vi öppet hus, vi har också en tradition att bjuda in garnfirmor, de har med sig färdigvävda dukar, mattor med mera, sedan kan man kolla i kataloger vad de använt för material.
Gunvi berättar vid dessa tillfällen så kommer det deltagare från vävstugorna i Högsby, Fågelfors och Hultsfred.
-Sedan hade vi också en så kallad ABF-dag, lite som en inspirationsdag, med besökare från vävstugor från hela Kalmar län, några var ända från Löttorp på norra Öland.
Det råder inget tvivel om att det är levande vävstuga i Virserum och närmast väntar en yllebroderikurs den 6 april.

På bilden: Gunvi Johansson & Gudrun Davidsson

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår