• Annons:
  • Annons:
  • Annons:
  • Annons:

2019-03-22

Unik anställning inför TRÄ 2019

TRÄ 2019 är under planering och har sin invigning den 14 april. En del i utställningen vill dela berättelser ur ett kvinnligt perspektiv med utgångspunkt i landsbygden. Lisa Fjellman är anställd som fältkonstnär vid Virserums konsthall enbart för detta projekt.

Sin vana trogen vill Virserums konsthall än en gång komma nära verkligheten. Till sin hjälp har man anställt Lisa Fjellman, en konstnär med inriktning på video och performance. I Virserums konsthall har hon tidigare arbetat med utställningarna: Virserum en dröm och Åtrå, 1998. Speed 2008.
– Det är unikt i Sverige för en konsthall att anställa en konstnär på det här viset, säger Lisa, vad jag vet finns det inte någon annan stans. Jag har tidigare jobbat med ämnen som tillhörighet, utanförskap och ett undersökande av olika identiteter.
Fram till invigningen den 14:e april jobbar hon på plats i Virserum med omnejd.
– Jag kommer att intervjua människor som bor och verkar här, berättar Lisa, samtidigt har vi ordnat med en syjunta för att få ytterligare kontaktytor till projektet.
På träffarna går det bra att ha eget handarbete med eller finns olika loppisfynd på plats som man kan utforska och göra något av, konsthallen bjuder förstås på fika. När nya Tidningen kommer ut är det en träff kvar, den 27/3 och alla är välkomna, se konsthallens hemsida för information.

FRÅGOR SÖKER SVAR

Kvinnors berättelser är huvudtemat och kommer att presenteras i både ljud och rörlig bild.
– Jag kommer att gestalta mitt material i bland annat olika ljudverk, förklarar Lisa, mitt mål är att ge en samlad kollektiv kvinnlig berättelse. Oftast är ju bilden att man vill flytta från landsbygden, men den bilden är ju långt ifrån sann och gäller ju bara några.
När jag har pratat finns ju ett helt spektrum av variationer, någon har flyttat hit från staden för första gången och andra har kommit tillbaka efter en tid där. Många är det ju också som stannat kvar.
Lisa vill genom utställningen försöka ge en röst åt landsbygdens kvinnor. 
– Vilka drömmar finns, varför är man kvar, varför ska man flytta och hur är det att komma ny hit, är ju några av det som blir intressant att lyssna på och försöka förstå.
En del i projektet kommer också att vara en film som skall gestalta en köksbords scen.
– Jag kallar den helt enkelt för ”Scener vid ett köksbord”, och hoppas på att kunna locka lite statister att vara med i den, säger Lisa.

ÅTERKOMMANDE TRÄ

Årets tema på TRÄ 2019 är förutom kvinnlighet även hållbarhet.
– Ofta pratas det ju mycket om den hållbara staden och det är lätt att störa sig på, menar Carolina Jonsson som är producent på konsthallen. Vi vill istället lyfta den hållbara landsbygden. Hur tänker vi kring resor, mat och inköp av varor från andra sidan jordklotet. Förnyelsebara resurser och sparsamhet är de två viktigaste delarna för en hållbar framtid.
I samband med utställningen anordnas även den internationella arkitekttävlingen Nödvändighetens Arkitektur.


Lisa Fjellman

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår