• Annons:
  • Annons:
  • Annons:
  • Annons:

2019-02-14

Pistat och klart

Efter ett otroligt ideellt arbete är Dackestupets fantstiska anläggning, med både längdskidåkning och utförsåkning, redo att ta emot gäster på sportlovet. Sedan början av november har cirka 1000 timmar lagts ned för att få till de bästa förhållandena i skidanläggningen.

-Mycket jobb har det blivit, till exempel jobbade vi här på julafton till klockan 1 på natten, allt är ju ideellt, så det blir långa dagar då de flesta också har ett ”vanligt jobb”, berättar Niklas Petersson som tillsammans med Erik Karlsson och Gösta Erlandsson är de drivande bakom snötillverkningen.
Den största faktorn till att starta snökanonerna är givetvis kylan, men den är inte den enda.
-Luftfuktigheten är också en del i det hela, sedan har vi ju hållt på ett tag så vi vet att det är ingen idé att börja för än isen lagt sig på i viken på Virserumsssjön nedanför Dackestupet, förklarar Niklas.
Han berättar att föhoppningen är att man ska kunna investera i ett kyltorn.
-Det gör några graders skillnad och skulle vara oerhört betydelsefullt, men det kostar några hundra tusen.
I början av november satte de igång snökanonerna.
-Det var extremt kämpigt i början, med mycket varierande väder, så det blev mycket av och på.

 

KLARAR TÖVÄDER

I slutet av januari kunde man äntligen öppna upp anläggningen.
-Jättekul, speciellt för våra runt 60 tränande ungdomar som vi har.
Även om det varit töväder så är det inga fara framöver.
-Vi har lagt väldigt mycket snö så det kommer hålla bra.
De ordinarie öppettiderna är kvällsöppet onsdag och fredag samt dagtid lördag och söndag. Under vecka 7 och 8 kommer man öppet alla dagar inklusive kvällstid onsdag och fredag. På toppen ligger cafeterian där man bland annat kan köpa goda semlor, man har också uthyrning av skidutrustning.
-När vi har öppet en dag går det åt cirka 15 ideelt arbetande personer, det finns ett stort engagemang i föreningen som gör det möjligt, avslutar Niklas Petersson en av de drivande som gör det möjligt att Dackestupet är ett mycket populärt besöksmål både av kommuninvånare och långväga gäster.

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår