• Annons:
  • Annons:
  • Annons:
  • Annons:

2022-12-21

Julhälsning från Virserum

Förr i världen, som det brukar heta, var det vanligt att skicka julhälsningar på vykort med lokala bilder. Den här julhälsningen saknar poststämpel men torde ha tillkommit någon gång på 1940-talet.

Kortet är taget från Strömsholmen som alltsedan mitten av 1800-talet varit en central punkt i Virserums industrihistoria. Det var här som C G Sjögren började anlägga ett flertal fabriker, bl.a. ett pappersbruk och en pottaskefabrik. Strömsholmen ägde stora markområden (benämnd Virserum no 2) och i huvudbyggnaden bodde i början av 1900-talet Oscar Edvard Ekelund. Från 1935 omvandlades byggnaden till Hotell Strömsholmen. Sedan hotellet stängt 1965 stod byggnaden oanvänd och revs 1973.

Framför husen på fotot går den gamla stenvalsbron som var flera hundra år gammal när den revs 1953. Bron var smal och dåligt underhåll varför den blev ersatt av en bredare och bättre bro som finns kvar idag.

Det stora huset i mitten inrymde Virserums äldsta charkuteriaffär. Den hade öppnats 1908 av Arvid Berg. Han köpte upp höns, vilt, smör och ägg från lokala producenter. Många virserumsbor minns att det ibland kunde hänga harar och viltfåglar på väggen vid butiksdörren. Affären drev vidare av andra innehavare och stängdes inte förrän 1971. Huset revs 1980.

Huset till vänster i bilden har också en intressant historia. Den äldsta delen uppfördes 1860 men har sedan byggts om och till flera gånger. I dag förknippar många huset med ett av de klassiska konditorierna – Goods – men här har funnits en mängd olika verksamheter. Här har varit ölkrog (förmodligen olaglig), Holmérs fotoatelje, damfrisering och pappershandel. I en senare tillbyggnad mot Sjögatan har det funnits trätoffelfabrik, snickerifabrik m.m. innan Gustav Karlssons tryckeri etablerade sig här.

Stig-Åke Petersson är född och uppvuxen i Virserum men bor i Stockholm. Han har under lång tid intresserat sig för Virserums historia och utveckling och publicerat flera skrifter i ämnet. Under hösten kommer han skriva korta historier om Virserum med omnejd.

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår