• Annons:
  • Annons:
  • Annons:
  • Annons:

2022-11-22

En järnvägsinvigning för 100 år sen

Måndagen den 4 december 1922 var en stor dag i Virserum. Då invigdes nämligen den nya järnvägen från Virserum till Hultsfred. Ett extratåg avgick från Hultsfred med inbjudna hedersgäster.

Lokaltidningarna kunde rapportera att Hultsfreds station var vackert smyckad och tvärs över samtliga spår var en synnerligen smakfull dekoration anordnad i form av tolv för tillfället uppsatta flaggstänger med de blågula dukarna vajande i topp. Över den nya banans spår var en triumfbåge med en vacker flaggdekoration överst, under vilken lästes den nya järnvägens initialer V-Å-H-J.

Med anledning av invigningen hade på initiativ av Virserums kommuns ledande män en smakfull dekorativ utsmyckning av bangården företagits. En ståtlig baldakin i blågula färger var anbragt över stationshusets entré varöver syntes en flaggdekoration omkring en sköld med Smålands vapen. Girlanger av grönt smyckade dels stationshusväggen och dels ringlade mellan ett stort antal uppsatta flaggstänger. Även de övriga stationerna utefter den nya banan var vackert smyckade.

Sedan tåget ankommit till Virserum förrättades invigningen av kommunikationsministern, statsrådet Anders Örne i närvaro av bortåt ett hundratal särskilt inbjudna gäster och dessutom hade Virserumsborna så gott som mangrant mött upp för att övervara den betydelsefulla tilldragelse.

Kommunikationsministern framhöll vid invigningen den nya järnvägens betydelse och uppehöll sig något vid det stora smalspåriga järnvägssystemet i östra Småland. Därefter förklarade han den nya bandelen öppnad för allmän trafik samt föreslog avsändande av ett telegram till Konungen. Virserums municipalnämnds ordf. C. A. Helander frambar Virserums kommuns tack.

På bilden: Även stationshuset i Hultarp var vackert smyckad vid invigningen.

Stig-Åke Petersson är född och uppvuxen i Virserum men bor i Stockholm. Han har under lång tid intresserat sig för Virserums historia och utveckling och publicerat flera skrifter i ämnet. Under hösten kommer han skriva korta historier om Virserum med omnejd.

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår