• Annons:
  • Annons:
  • Annons:
  • Annons:

2022-06-30

Avgång Virserums Station

Dressinerna står uppradade vid Virserums Station och bara väntar på att få bege sig ut i naturen. Förutom från Virserum kan du i Hultsfreds kommun cykla dressin från Flaten och Hultsfred. -För cirka 20 år sedan började vi med dressincykling i modern tappning, sedan dess har det ökat massor, nu har vi ungefär 50 dressiner för uthyrning, berättar Olaf Lindström i Smalspårsföreningen.

Under pandemin fick också dressincykling en extra skjuts.
-Att vara ute i naturen på behörigt avstånd funkade bra, dessutom upptäckte folk att det verkligen var kul med dressincykling. En intressant grej är också att när kommunen ordnat gratis ”Hemester” för invånarna så var det många ungdomar som kom och bokade här i Virserum, en målgrupp som vanligtvis inte är lätt att nå.
På sin väg från Virserum till Åseda finns det tre angivna stopp, Mosstorp, Triabo och Hultanäs
-Men det finns fler ställen längs vägen där man kan stanna till. I Triabo stannar många, det är ungefär halvvägs till Åseda, där finns också både grillplats och lekpark.

ÖPPET HELA SOMMAREN

Olaf berättar också att Hultanäs station har föreningen köpt tillbaka från en privatperson.
-Där håller vi på och gör i ordning som det var förr, väntsal, biljettlucka och så vidare, vi har också pratat om att längre fram även göra en museihall där.
Det är också många som stannar i Hultanäs då de finns en populär antikaffär nära stationen.
Vi befinner vid stationshuset i Virserum. Det huset och godsmagasinet blev tillsammans med järnvägen Hultsfred-Virserum förklarat som byggnadsminne 2005, de båda byggnaderna i Virserum är från 1911. Stationshuset ser i stort sett ut, som det gjorde, när det byggdes. På bottenvåningen finns expedition, resgodsutlämning, väntsal och två mindre rum, varav det ena var avsett som andra klass väntsal. Under de första dryga tio åren fanns både andra och tredje klass väntsal. Den stora nuvarande väntsalen är den f.d. tredjeklassväntsalen. På övervåningen finns stationsföreståndarens lägenhet.
Tillsammans med den gamla pressbyråkiosken och telefonautomaten utanför blir man lite nostalgisk när man går omkring.
-Stationen har öppet vardagar hela sommaren, vi har också samverkan med vandrahemmet på andra sidan gatan, de har information och där får man även rabatt på boende om man tänker cykla dressin, avslutar Olaf Lindström.

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår