• Annons:
  • Annons:
  • Annons:
  • Annons:

2022-06-30

100 år av goda gärningar

I en av lokalerna på Bolagsområdet har Virserum Röda Korskrets sin verksamhet. En förening som i år firar den aktningsvärda åldern av 100 år.

Verksamheten handlade från början av sociala frågor, men under 100 år har behoven i samhället skiftat.
- Samhället och världen förändras ständigt, vi anpassar oss efter de behov som finns i nuläget, när föreningen startades fanns exempelvis inte välfärden som vi har idag utan Röda Korset fick vara en resurs inom det området, säger nuvarande ordföranden i föreningen, Eva Elmgart.
När föreningen startades var det precis som nu, en pandemi, Spanska sjukan. Föreningen utrustade tillfälliga epidemisjukhuset med utrustning, gav bidrag till en sjukbil i Virserum och utsåg två personer som skulle fungera som sjukbärare. Man gav tidigt bidrag till barnbespisning och startade en fond så ett badhus byggdes på Ekelundsgatan. Personer som inte kunde betala sjukhusvård fick hjälp av föreningen, man ordnade hem för barn med tuberkulossjuka föräldrar så att barnen inte blev smittade.

IDEELLT ARBETE

Det du just läst och ännu mer om den 100-åriga historian har Gudrun Gustafsson skrivit om i Virserums Hembygdsbok 2021, den finns att köpa i Virserums Konsthall.
-Röda Korset har varit med mig nästan hela mitt liv, jag gick sjuksköterskeskolan hos dem, den var mer internationell och jag var intresserad av andra kulturer och människor. I Virserumskretsen kom jag med då vi flyttade hit 1995, berättar Gudrun som även varit ordförande i kretsen under 14 år.
Många är det genom åren som lagt ned åtskilliga ideella arbetstimmar inom Virserums Röda Korskrets.
-För mig personligen har det varit väldigt utvecklande, framförallt alla möten med fantastiska människor från andra länder, det känns också bra att kunna ge något till andra, fortsätter Gudrun.
Verksamheten är fortfarande väldigt bred med olika arbetsgrupper, men grunden är att hjälpa, det kan vara att hjälpa invandrare med svenska språket eller med brev till myndigheter, besöka personer som bor ensamma, ordna café på bland annat äldreboendet Ekliden, att på olika sätt göra insamlingar och en rad andra saker.
-Något som varit med ända sedan 1930-talet är vår populära adventstombola, det brukar bli upp mot 250 vinster som är skänkta, berättar Gudrun
De 100 åren av ovärderliga insatser kommer uppmärksammas med festligheter lördag 13 augusti.
-Vi kommer vara i Virserums kyrka från lunchtid och framåt. Inbjudna är våra medlemmar, våra samarbetspartners som exempelvis kommunen och andra verksamheter på Bolagsområdet. Det blir högtidstal från ordföranden för Röda Korset i hela Sverige, Anna Hägg-Sjöquist, musikunderhållning som Ann-Marie Daag Albrechtsson håller i plus lite annat. Vi fortsätter sedan nere på Bolagsområdet för samkväm, där det bjuds mat, detta är ett sätt för oss att uppmärksamma att vi funnits i 100 år, avslutar Eva Elmgart.

 

 På bilden från vänster: Gunilla Nilsson, Inger Sjösten, Elisabeth Heimburger, GudrunGsutafsson, Inger Björn, Elisabet Elgenmark, Gunilla Dahl

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår