• Annons:
  • Annons:
  • Annons:
  • Annons:

2022-05-23

Stipendieutdelning

Smålands Gille i Stockholm har vid sin vårfest på Grand Hôtel delat ut två stipendier för akademiska uppsatser med småländsk anknytning. Till stipendiater utsågs Linn Helgesson, Ramkvilla, och Maria Svartberg, Växjö, båda inskrivna vid Linnéuniversitetet i Växjö.

Linn Helgesson hade i ämnet konst- och bildvetenskap skrivit uppsatsen ”Att förvandla ett kulturarv: Virserums möbelindustrimuseum”. Uppsatsen handlar om den hantverkstradition som präglade Virserum under lång tid. Hon har särskilt studerat stolen ”Äpplet”, en enkel stol som dekorerades med äppeldekor i ryggen.

Maria Svartbergs uppsats i ämnet historia har titeln ”Jakten på Kloka Anna.  Om en klok kvinna i 1800-talets småländska bondesamhälle”. Maria Svartberg har forskat kring flera kvinnor som hade särskilda botande egenskaper och som anlitades av allmogen för att lindra sjukdomar och andra plågor. Hennes uppsats har koncentrerats till två kvinnor som bodde i Pjätteryd och Grimslöv och till vilka människor vallfärdade från långa avstånd för att bli söka hjälp.

På bilden: Alf Eckerhall, ålderman i Smålands Gille i Stockholm, delade ut diplom och stipendier till stipendiaterna Maria Svartberg t.v. och Linn Helgesson t.h.

Foto: Uno Nero

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår