• Annons:
  • Annons:
  • Annons:
  • Annons:

2021-12-22

Det stora julbadet

Bösebo badhusförening bildades 1937 med hjälp av en teckningslista och har värmt många kroppar sedan dess. Nästa år är föreningen 85 år och driver verksamheten vidare. Varje fredag är bastun öppen för den som är eller vill bli medlem.

Claes-Göran Odengrund tar emot på trappan till den lilla bastubyggnaden och det ångar lätt ifrån dörröppningen. Fredagsbastun drar igång vid klockan två och stänger drygt fem timmar senare vid halv åtta tiden.

–Vi kör året om, berättar Claes-Göran, och alla är välkomna att lösa badkort.

Dagen till ära serveras kaffe med lussebullar och pepparkakor.
–Det kunde passa med lite fika idag när vi närmar oss lucia, så det är inte fika varje gång men det finns alltid dricka att köpa. Efter en lång sittning i bastun kan det vara gott med något svalkande.
Ett normalt år blir det ungefär 1000 bad per år men har minskat rejält under tiden som coronan har påverkat oss.
–Tyvärr är vi nere i bara 600 bad nu och det är lite för lite för att det ska vara hållbart i längden, säger Lennart Odengrund som också anlänt till bastun.
Lennart är ordförande i bastuföreningen sedan många år tillbaka.
I bastun sitter Jan Kwakkel och Tommy Reinholdsson, de var först in idag men sitter en stund till. Jan är från Holland men bor granne med Tommy i Virserum.
–Det är tredje gången jag är med, förklarar Jan.
Tommy däremot är en riktig stamgäst.
–Jag har badat här ända sedan 1950-talet, förklarar han, då tog min mamma med mig hit och sedan har det blivit många besök här i bastun.

 

Ända fram till slutet på 80-talet var bastun vedeldad men nu körs bastuaggregatet på el. En hel del underhåll har det varit under åren och senast renoverade dasset och vedboden och för några år sedan blev det klinker och värmegolv i duschutrymmet.
–Tidigare var det trätrall och det kändes skönt att får fräscha upp det, menar Lennart, det blir ju varmt och skönt på golvet också med golvvärmen.
Efter en stund kommer de minsta badarna in från vintern som råder utanför. Tor och Emil Modig har följt med sin pappa för ett fredagsbad.
De välkomnas av Claes, som påpekar hur roligt det är att även den yngre generationen upptäcker bastubadet.
För visst behövs det fler som kommer och badar för att hålla verksamheten igång.
–Risken att det tar slut med bastubadet här i Bösebo finns ju om det inte blir en ökning av antalet bad, förklarar Lennart.
Badandet är ju inte bara en renlighetsgrej utan lika viktigt är ju den sociala biten. Här kan veckan händelser avhandlas.
–Det blir en viktig träffpunkt för oss som kommer hit, avslutar Claes-Göran.

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår