• Annons:
  • Annons:
  • Annons:
  • Annons:

2021-09-30

UPPTÄCK LOKALT HANTVERK

När man kliver in i den röda vackra träbyggnaden på Bolagsområdet i Virserum möts man av fantastiskt lokalt hantverk av olika slag och av många olika utställare. Det är här föreningen Stinsen konst och hantverk håller till sedan 1998.

–I den här byggnaden var det kontor för Oskar Edvard Ekelunds Snickerifabrik, men också matsal för arbetarna. Oskar Edvard åkte runt till bönderna och skaffade livsmedel, han förstod vikten av att mat till arbetarna gjorde att de jobbade bättre, förmodligen var personalmatsalen här en av de första i Sverige på den tiden, berättar Roy Habbe som är med i föreningens styrelse.

Historien om föreningen Stinsen sträcker sig längre tillbaka än 1998 då de kom till Bolagsområdet.
–Det var 1987 som vi startade och då i stationshuset häri Virserum. Vi blev ett 20-tal hantverkare som ställde ut och responsen blev jättebra, säger Gunilla Dahl.
Hon berättar att de då hade kaffeservering, ordnade caféaftnar, kurser och andra aktiviteter.
–Vi fick också 50 000 av kommunen i bidrag för att renovera stationshuset, vi samverkade med smalspåret och det var många ideella krafter som hjälpte till att fixa till huset.
1998 blev det dags att flytta allt till Bolagsområdet.
–Det var bra i stationshuset, men vi höll till på andra våningen så det var inte så tillgängligt för alla, förklarar Gunilla.
–Jag var också aktiv nere vid Bolaget och det här huset var renoverat och klart, jag tänkte att det skulle passa bra för Stinsen, så jag presenterade förslaget för medlemmarna och det blev ett ja, fyller Roy i.

NY ORDFÖRANDE
Flytten är inget som de ångrar så här 23 år senare.
–Det har varit jättebra, speciellt när Bolagets Hembygdsförening tog över området för några år sedan. Det är en fantastisk plats med alla olika verksamheter, så välskött med alla blommor, säger de alla fyra samstämmigt.
Om 2020 blev ett "förlorat år" har det varit desto bättre denna sommar.
–Det har varit fantastiskt med massor av besökare som dessutom har handlat väldigt bra, säger Roy.
I somras hade man även årsmöte och där valdes Ninnie Edheimer till ny ordförande. Samtalet leder också in på att man skulle vilja fylla lokalen med mer verksamhet året runt. Just nu är det stickcafé på torsdagar med 11 stycken deltagare.
–Vi har en tanke om att man ska kunna prova på olika hantverk vid olika tillfällen, kanske också i samverkan med andra verksamheter på Bolagsområdet.
Härnäst för Stinsen väntar deltagande i kommunens konstrunda 28-30 oktober då man kommer hålla öppet.
–Sedan hoppas vi också på att Bolagets julmarknad går att genomföra. 2019 var det fantastiskt, det var krispigt, vitt och solen lös, dessutom proppfullt i vår lokal, precis som vi vill att det ska vara.


PÅ BILDEN, från vänster: Roy Habbe, Ingeborg Wirbrant, Vailet Danielsson, Gunilla Dahl 

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår