• Annons:
  • Annons:
  • Annons:
  • Annons:

2021-09-02

Brinner för Virserum

Om man säger Jan-Olof Svensson så är det inte så många som ”hajjar” till, men säger man Jos då vet de flesta i Virserum vem man talar om. Den största anledningen till detta är Jos otroliga samhällsengagemang genom massa år, alltför att göra Virserum till en plats man vill vara på. -Det är lätt att klaga på olika saker, men ta tag i det du klagar på och lös det i stället, det är oerhört viktigt med engagemang för att utveckla ett samhälle.

Det var i Björkmossa utanför Virserum som Jos föddes och växte upp. Vårt besök hemma hos Jos i centrala Virserum inleds med en liten överraskande historia från barndomen.
- Jag var väldigt blyg som barn och mina föräldrar tog med mig till doktor Nilsson för de var oroliga att jag pratade för lite. Svaret från doktor Nilsson blev ” Lugn fru Svensson, han hinner prata i sitt liv”, och det kan man väl säga att det har jag tagit igen med råge, skrattar Jos.
Uppväxten i Björkmossa var annars som för de flesta på den tiden, mycket lek ute i naturen.
-Sedan blev det ju moppe, vi åkte turer till Stenberga och runtomkring, givetvis in till Virserum också.
Sitt första minne av samhällsengagemang är tidigt.
-Det var i 20-årsålder, jag tog tag i vissa saker som gjorde det bättre för samhället. Redan då hade jag känslan att är något fel eller galet, våga säga det rakt ut och gör något åt det.

 

Det är inte många positiva samhällsförändringar i Virserum som Jos inte varit engagerad i igenom åren och under intervjun är vi inne på en massa områden och historierna avlöser varandra.
-Exempelvis funderade vi att göra något kul i ån så. vi samlade in pengar och det blev en fontän som blev väldigt uppskattad. Jag minns också när bland annat Marianne Odin flyttade till samhället då var jag med och hjälpte till och startade teaterföreningen Bland och Ge. När vi ville ha julstjärnor uppsatta i centrum så samlade vi ihop många ideella krafter och fixade det.
Engagemanget täcker många områden, samhällsförening, smalspåret och givetvis också marknaden för att nämna några områden.
-Jag var 16 år när jag var hjälpelektriker första gången på marknaden och sedan dess har man hjälpt till, nästa år måste vi få till en marknad igen på något sätt, den betyder mycket för Virserum.

SAMHÄLLSSERVICE

Numer är Jos pensionär men det är just elektriker han varit verksam som i sitt yrkesverksamma liv.
-Jobbet har gjort att jag byggt upp ett fantastiskt nätverk både privat och gentemot företag och det har varit ovärderligt i samhällsengagemanget. Jag måste också nämna Virserums Sparbank som ställt upp fantastiskt genom åren gentemot föreningslivet, även en eloge till Föreningslaget på kultur-och fritidsförvaltningen i kommunen som varit behjälplig med många saker i Virserum.
Just en bank menar Jos är en viktig sak för mindre orters överlevnad,
-Det måste finnas samhällsservice, som bank, apotek, tandläkare, skola, mataffärer, i Virserum har vi ju också 2 doktorer vilket är fantastiskt. Sedan behövs unga människor som vågar, att nya Järnboden har fått liv igen är ju jätteroligt, en ung kille som vågar, det är härligt.

SJÖNÄRA CAMPING

Senaste åren har det blivit engagemang kring exempelvis bevarande av Sockenstugan, vindkraft och fiber.
-I vår kommun är det viktigaste vi har naturen och turismen och det ska vi försvåra med att anlägga vindkraft, det är ju fel tänkt. När det gäller fiber måste vi nu se till så alla byar runtomkring Virserum får det också.
Just turismen är det området som Jos tror har stora framtidsmöjligheter.
- Det går att utvecklas jättemycket och det är inte brist på idéer, nyligen hade vi en turistkarta över Virserum med omnejd klar både på engelska och tyska, vi jobbar också för en sjönära camping som jag tror har stor potential att bli väldigt bra. Sedan tror jag att man kan göra massa kring historien om Nils Dacke som båtturer till ön Skallö och andra saker.
Som ni förstår är samhällsengagemanget och framtidsidéerna hos Jos nästan oändliga, frågan är vad som driver honom till att lägga ned all ideell tid.
-Man är väl lite knäpp, säger Jos snabbt med ett skratt, men han utvecklar sedan svaret.
-Jag vurmar jättemycket för Virserum det finns så mycket positivt här som man vill att alla ska få ta del av, naturen, Virserumssjön, konsthallen, hela bolagsområdet, området vid Dackestupet, listan kan göras hur lång som helst, Virserum är en fantastisk plats, avslutar Jan-Olof ”Jos” Svensson.

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår