• Annons:
  • Annons:
  • Annons:
  • Annons:

2021-07-01

Örtagården en oas

Underbara dofter och fantastiska färger, det är vad man möts av när man närmar sig Örtagården på bolagsområdet i Virserum. Bakom dessa lukt- och synintryck står Lena Axelsson och Lotta Rosander som lagt ned ett otroligt arbete med Örtagården i 22 år.

–Vi såg i en tidning om en örtagård och tänkte att det vore kul anlägga, att folk kunde se det man odlade, vi tyckte också det passade bra just på detta område, så vi började med ett stenröse i mitten, berättar de båda.
Genom åren har den utvecklats, bland annat med en rosträdgård och just nu är det över 1000 olika växter.
–Vi har nya sommarblommor varje år, ungefär hälften av det som finns är perenner, sedan är det kryddörter, medicinalväxter och annat.
De båda, främst Lotta, odlar också hemma som de sedan tar med till örtagården.
–Vi vill hitta lite nytt, som inte finns överallt, så när någon kommer hit så ska de förhoppningsvis hitta något de inte sett tidigare.
Under sommaren kan du se många fantastiska fjärilar och de berättar att det finns en biodlare i närheten vilket är bra för trädgården. Om du inte besökt örtagården så är uppmaningen att göra det, men redan nu är det många besökare.
–Man kommer hit sätter sig ned, kopplar av, det är rogivande och med mycket dofter. Många får också inspiration till sin egen trädgård hemma. Det finns en del som alltid återkommer, både de som passerar Virserum och stannar till, men också många i lokalbefolkningen, de vill ju se vad som händer i trädgården.
Till sist, att hålla en örtagård i det skick som i Virserum kräver verkligen sitt jobb och finns det någon som läser detta och är intresserad av att hjälpa till är det bara och höra av sig.
–Vi blir ju inte yngre, så det vore mycket välkommet

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår